roterende banner

zondag 20 augustus 2017

Chess72

Oud ENPS lid Paul Duchateau  (paulduc@xs4all.nl) stuurde ronald Post onderstaand bericht:
Chess72. Neem een dambord, plak de eerste lijn en de eerste en de tiende rij af en ga op 72 velden schaken! Beide spelers een paard en een pion extra.
Chess72 leent zich uitstekend voor correspondentieschaak per e-mail, sms of whatsapp. Stiekem een schaakprogramma raadplegen kan niet meer. Een vorm van bedrog die je ook tegenkomt op websites als ICC of FICS. Heb je iemand helemaal ingesnoerd, begint hij plotseling te spelen als een ware ontsnappingskunstenaar. De website-beheerders beweren wel dat ze dit bestrijden, maar dat is niet te doen.
Je kunt in een schaakprogramma elke stelling invoeren om kandidaatzetten te bekijken. Lastig om niet voor die verleiding te bezwijken, met name wanneer je slecht staat.
Of wat te denken van deze situatie. Je speelt via sms een partijtje. Je tegenstander neemt het de eerste 15 zetten niet zo nauw en heeft zichzelf opgescheept met een wiebelig bouwsel. Hij wil niet verliezen, gaat er eens goed voor zitten en verdedigt zich zo briljant dat zijn stelling helemaal opknapt. Ga je toch denken: zou hij niet even bij Houdini gekeken hebben? Al denk je het maar uit frustratie, omdat je een en ander door je vingers hebt laten glippen.
Andersom kan ook. Je tegenstander denkt iets dergelijks van jou, nadat je een reeks schitterende krachtzetten hebt geproduceerd. Grote kans dat hij niet meer tegen je wil spelen. Zonder dat nader toe te lichten natuurlijk, want hij beseft maar al te goed dat hij zijn achterdocht niet kan hard maken. Tja, daar zit je dan met je prachtzetten. Weg schaakvriendje. Snik. Chess72 wordt naar mijn idee nooit zo populair dat er schaakprogramma's van het niveau Houdini voor geschreven worden. Het is het eerste softwarebestendige schaakspel op basis van de klassieke regels.
Spieken is er niet meer bij. Schaken per e-mail, sms of whatsapp kan van start!

Ik vind het een erg leuk idee van Paul (heb je het zelf bedacht?) Ik zou zelfs een nog drastischer wijziging voor willen stellen: ipv een paard een dame erbij! Krijg je een heel nieuw, veel dynamischer, spel.
In de middeleeuwen was de dame het zwakste stuk, ze kon maar één schuin stapje doen. Half zo sterk als de koning dus. Maar met haar grote bereik werd ze oppermachtig en was het huidige schaken geboren.
Een tweede dame er bij zou een nieuwe revolutie veroorzaken, en maakt het schaken weer geschikt voor onze moderne snelle tijden :-)
'Mijn' beginopstelling:
a1 T
b1 P
c1 L
d1 D
e1 K
f1 D
g1 P
h1 L
i1 T
Niek

4 opmerkingen:

  1. TWEE stapjes, Niek! TWEE!
    Wie was nu weer je bron zogenaamd?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Mijn bron was mijn geheugen, die, zoals wel vaker helaas, het wel eens bij het verkeerde eind heeft.

      Verwijderen
    2. Ik las nog wat verder over de schaakgeschiedenis van o.a. de dame, en wat blijkt, de loper ging vroeger twee stapjes schuin, en de dame één stapje schuin. lees meer erover bijvoorbeeld op:
      en.wikipedia.org/wiki/Queen_(chess)
      en.wikipedia.org/wiki/Bishop_(chess)
      haha, die Tom, het blijft een praatjesmaker!

      Verwijderen
  2. Verder, jouw beginopstelling is heel spannend. De door jouw bewandelde weg lijkt ook meer op die door de Japanners ooit is ingeslagen.

    BeantwoordenVerwijderen