roterende banner

maandag 17 augustus 2015

Rimme houdt zich op de hoogte.

Een komkommerende zomerperiode, al weken bladstil op het blog. Uitgelezen moment om jullie te informeren over mijn Spaanse wederwaardigheden. Het wordt tenslotte tijd!
Sinds een jaar woon ik in een dorp (Cercedilla), gelegen op 1100 meter hoogte in de nabijheid van Madrid. Middelgroot, met veel bezoekers die meegenieten van de bergachtige omgeving, bossen en frisse lucht, wordt er ook hier geschaakt. En wie te kennen geeft belangstelling te hebben komt al gauw in aanraking met een verzameling eigenzinnige individuen.
Rafael, houder van de boekwinkel in het dorp en daarnaast gerenommeerd schrijver van romans, is zo’n liefhebber. Zijn winkel ligt naast die van de bakker en als ik onaangekondigd binnenstap, schuift hij de administratie opzij en komt er een schaakbord tevoorschijn. Rafael schaakt behoorlijk, maar vooral zijn humor is onverslaanbaar. Daarbij zet hij desgewenst een kopje thee en kan er worden gerookt.

Rafael
Eventjes rijden met de auto heb ik mijn tweede schaakclub gevonden: Colmenarejo Chess Club. Daar houdt voorzitter Alvaro, type ijzervreter, met veel enthousiasme en gezag een klein gezelschap hobbyschakers bij de les. Thuiswedstrijden – dus tegen een bezoekende vereniging – gaan er stipt op tijd van start, zonder pardon drukt Alvaro op de knoppen. Tijd loopt en wie te laat is heeft pech, met increment welteverstaan. Een interne competitie hebben ze niet, in de plaats waarvoor Alvaro voor- en najaarstoernooien organiseert die worden uitgesmeerd over een zevental zondagochtenden. Bijtijds naar bed en vroeg opstaan.

Alvaro
Uitwedstrijden zijn hier bewerkelijker, maar minstens zo leuk, want om op bestemming te geraken doorkruisen we de hele provincie. Met vijf teamgenoten in een auto (past precies), soms meer dan een uur onderweg, komen de verhalen los. Zo vernam ik dat Alvaro ooit ‘godverdomme’ leerde van een kikkerlandse collega op een scheepswerf in Goa en dat Roy – een gepensioneerde Schot die pas net in Spanje woont – naast amateurfotograaf ook een kenner is van metronetwerken; zijn record is 13,5 uur onafgebroken ondergronds, volledig fotografisch gedocumenteerd. Roy verstaat geen woord Spaans.

Na lang twijfelen over de vraag of we hier wilden blijven of niet, zijn we tot de voorlopige slotsom gekomen dat we er nog een jaar aan vast plakken. Ik zal me in deze periode onder meer gaan bezig houden met het opzetten van een schaakschool hier in het dorp (zie: bobbyweb.blogspot.com). Ons bordspel staat hier namelijk middden in de belangstelling. De Spaanse jeugd moet massaal achter het bord om een graantje mee te pikken van al die gunstige effecten die aan het schaken worden toegeschreven; schaakleraren vinden eenvoudig emplooi.
Na dit jaar dalen we weer af naar zeeniveau, zo is het plan. Spanje is leuk, maar Amsterdam blijft trekken. Ik voeg me dan graag weer bij jullie!

Veeeel groeten, Rimme

19 opmerkingen:

 1. Leuke update!, wel jammer dat je jaar langer wegblijft ;-(.

  mark

  BeantwoordenVerwijderen
 2. En is er geen website, Rimme, waar de uitslagen en standen van jullie externe competitie worden gepubliceerd?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. http://colmenarejochessclub.blogspot.com.es/ is de website vd club. maar om precies uitslagen terug te vinden is misschien wat lastig. hoe is je spaans?

   Verwijderen
  2. Rimme, tip van de week: met
   translate.google.nl/
   worden complete website vertaald!

   Verwijderen
  3. haha, inderdaad. u hebben helemaal gelijk!

   Verwijderen
 3. Reacties
  1. daar kan google translate natuurlijk helemaal niets mee. ik trouwens ook niet. wat betekent het?

   Verwijderen
  2. Hoe zo natuurlijk ! Mijn Google translate ( Indonesische google )geeft als vertaling aan G(ado-gado,R(endang,T(empe),B(apau ) Die R kan ook staan voor Roti met lam (maar daar houdt die Bottema niet van )

   Verwijderen
 4. Leuk, Rimme! Klinkt als een dorp voor een roman. Er schuilen dan natuurlijk geheimen achter elk schijnbaar kabbelend bestaan, er is een verblindend mooie jonge vrouw (liefst angstvallig voor de wereld achter gehouden door haar vader, de plaatselijke slager), oude mannen die op de wekelijkse schaakavond een roof beramen op de juwelen van de burgemeestersvrouw (veracht vanwege haar adellijke afkomst) en een jongetje dat per ongeluk alles overhoop haalt.... Dus als je je komend jaar verveelt...

  BeantwoordenVerwijderen
 5. goede berichten rimme! geniet van de spaanse geneugten, je zal ze missen als je terug bent......

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor het opwekken van de schaakkriebels Rimme, leuk stuk.
  Ik ben weer bijna klaar voor het nieuwe seizoen. Eerst nog de ALV.
  Het zou mooi zijn (gewenst misschien wel) als de Agenda en de (uitgewerkte) voorstellen snel op de site komen.
  Gr. Theo Bakker

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Verbeeld ik het me nu of zijn er berichten verdwenen? Censuur?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. helegaar niet, Peter, ik heb inderdaad wat dubbele berichten verwijderd, maar kennelijk iets té enthousiast... sorry!
   ik zal dadelijk jouw berichtje hieronder weer terugzetten.

   Verwijderen
  2. Ik zal er helaas niet zijn. Is afmelden via de site ook voldoende?
   Ik heb trouwens wel zin in het nieuwe seizoen, jammer dat de SGA zo laat komt met een indeling/speelschema.

   Verwijderen