roterende banner

zaterdag 6 februari 2010

ENPS 2 na vierde overwinning alleen aan kop

ENPS 2 won gisteren ook zijn vierde wedstrijd. Ondanks het ontbreken van drie basisspelers was het team een maatje te groot voor Boven IJ 4: 5½ – 2½.

Waar wij gewoon drie sterke invallers opstelden, liet Boven IJ het eerste bord leeg: 1-0 en een vrije avond voor Ronald. Ook Theo was vroeg klaar. Zijn tegenstander kwam in een onduidelijke stelling (ging Theo materiaal verliezen of kon hij de dame insluiten?) met een remiseaanbod. Theo ging er maar op in, want anders moest hij een zet doen. Maar welke?
Niek behaalde een Pyrrhus-overwinning in de opening. Hij kwam een pion voor, maar de helft van zijn overgebleven stukken deed niet mee en ging ook niet meer meedoen. De tegenstander greep het initiatief en zette Niek hardhandig met enkele schijnoffers van het bord: Mat en 1½ – 1½.

In de loop van de avond zag ik het even somber in na deze mokerslag en enkele nadelige ontwikkelingen aan de onderste borden. Uiteindelijk kregen onze spelers de overhand, maar overwinningen komen in het schaakspel vaak uiterst moeizaam tot stand.

Sannes tegenstander speelde opvallend sterk, maar het was niet genoeg. We kenden Sanne als iemand met veel openingskennis die na de theoretische fase meteen een stuk verliest, maar dat is verleden tijd. Nu speelt hij solide, hij wint al zijn partijen en speelt volgend jaar in ENPS 1!
Martin en zijn tegenstander deelden aanvankelijk de slappe lach, alsof het Edele Schaakspel geen Serieuze Bezigheid is. Maar ze deelden niet het punt. Martin lokte met passief spel zonder rokade een stukoffer uit (laten we het zo maar noemen), sloeg de aanval af, stopte de doorgebroken pionnen en nam de felicitaties in ontvangst.
Arjan was niet zo gelukkig: Hij hielp een ondekbare mataanval om zeep doordat hij een familieschaak over het hoofd zag dat hem noopte dames te ruilen in plaats van mat te zetten. In het vervolg zorgde hij wel voor het beslissende halfje nadat Marco inmiddels ook geremiseerd had. Arjans tegenstander beweerde dat hij remise nam omdat hij dacht dat het halfje in hun voordeel besliste, maar dat geloofde natuurlijk niemand.
"Amédée gaat eraan" fluisterde Kees enkele minuten eerder. Hij stond een pion en een stelling voor, maar een slappe damezet bood zijn tegenstander een kans om toe te slaan. Dat bleek niettemin pas in de analyse. In de partij kreeg Amédée een fout torenoffer om de oren en toen er even later geen krachtzetten meer tot zijn beschikking stonden, gaf de tegenstander op.

ENPS 2 speelt volgende maand tegen de nummer 2, Tal/DCG 4, dat nu een wedstrijdpunt minder heeft. Op naar het kampioenschap!
ENPS 2           1734 – Boven IJ 4        1655 5½ – 2½
Ronald Post 1889 – N.O. 1 - 0 R
Niek Verweij 1828 – Ruud ten Have 1794 0 – 1
Amédée Souquet – Cor van Waardt 1712 1 – 0
Marco Wielemaker 1777 – Siegfried le Noir 1634 ½ – ½
Martin Rekelhof 1684 – Ben Kroon 1606 1 – 0
Theo Bakker 1668 – Has Jansen 1527 ½ – ½
Arjan van Tuijl 1683 – Wouter van Waardt ½ – ½
Sanne Visser 1609 – Hendrik Kroeze 1 – 0

Bas Jonkers

4 opmerkingen:

  1. top, het kampioenschap komt steeds dichterbij!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. goed gedaan mannen,

    peter

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Had je de volgende al genoteerd in je agenda Peter? Dat wordt de match van het jaar voor het 2e!

    Ronald

    BeantwoordenVerwijderen