roterende banner

vrijdag 11 december 2009

ENPS 5 begint nu ook al te winnen

Het is jammer voor de andere clubs in de SGA, maar ENPS wordt alleen maar groter en sterker.
Gisteren moest TOG eraan geloven tegen ons vijfde team.
 
TOG is de schaakvereniging van doof Amsterdam en omstreken. Ik heb er 9 jaar geleden (11 januari 2001), toen ik nog maar net lid was, zelf gespeeld in mijn derde wedstrijd in ENPS 3. Wij wonnen de 'gehoorapparatenwedstrijd' met 1-7.
Ik won zelf van Hans Johannesen, die na een moeizame strijd een stuk en twee pionnen weggaf in drie opeenvolgende zetten. (Gisteravond nog even nagespeeld.)
Wij promoveerden, ENPS 4 werd later meteen in een hogere klasse ingedeeld en pas nu heeft ENPS eindelijk weer een team dat zich met TOG mag meten.
 
Deze keer heb ik geen gehoorapparaten gehoord. Wel merkte Joost op dat hij met enige argwaan de brede gebaren had bekeken. Maar bedenk: Dove mensen ondervinden juist zelf hinder van gesmoes waarvan de inhoud geheel aan hen voorbij gaat.
 
Albert werd flink opgejaagd door zijn tegenstander, die hardop lachte om de trucjes die beiden uit de doos toverden. Het leverde uiteindelijk slechts een pion voordeel op, wat Albert niet genoeg vond om het eindspel op winst te spelen.
Joosts tegenstander telde niet zo goed: Joost viel een pion op de damevleugel twee keer aan, maar toch speelde hij Dc1-b2 om de pion een derde keer te dekken. De mataanval die vervolgens begon met Td2 was niet meer te stuiten, want
de pion op c2 zette de dame buitenspel. Wij noemen dit een overtuigende overwinning.
Roeland bracht het er heel wat minder goed vanaf. Hij ging een kwaliteit verliezen, maar zijn tegenstander besloot anders, waarna Roeland in het eindspel alsnog tenonder ging.
Remco verspeelde een pion en zijn loper raakte volledig buitenspel.
Met weinig tijd bracht hij wanhopig twee torens op de zevende rij. Zijn vrijpionnetje op e6 kreeg er een kleur van: "IK BEN GIFTIG!!!" Niettemin werd het geslagen, tot afgrijzen van alle omstanders. De onderste rij lonkte nu voor een toren.
Er konden nog wel drie stukken tussen, maar niet op hetzelfde veld en ook niet binnen het bereik van de koning. Mat!
Er volgende enkele ongemakkelijke ogenblikken. Wat een dramatische overwinning van Remco!
Daarna brak het feest los en het bleef nog lang onrustig in Amsterdam.
 
TOG 1 1415 - ENPS 5 1521 1½ - 2½
Jan Koningh 1608 - Albert de Roo 1511 ½ - ½
Mark Schenk 1486 - Roeland Kief  1530 1 - 0
Hans Johannesen 1304 - Remco Kort 0 - 1
J. Mantel  1263 - Joost Hecker 0 - 1
 
Bas

3 opmerkingen:

  1. goed gedaan jongens, ook erg leuk verslag om te lezen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Mooi werk! Gefeliciteerd.

    Hé Bas, volgens mij was ik er ook bij in 2001. Ik kan me die ruimte in elk geval nog goed herinneren, maar geen partij. Misschien omdat ik ze dat ene puntje heb opgeleverd...?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Goed gedaan, en mooi verslag, ik kan mij nog een donder semi disco hol herinneren.....

    Kees

    BeantwoordenVerwijderen