roterende banner

zaterdag 30 november 2013

Interne competitie ronde 12

Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Punten per speler

E1 verliest van De Wachter, en weer waren er kansen

Peter H   Sterk gespeeld, hij stond naar eigen zeggen gewonnen, verliest helaas in tijnood. Franse verdediging (Tarrasch met f4), Peter was bezig aan de damevleugel waar hij beter stond terwijl zijn tegenstander actief aan de koningsvleugel was maar Peters Koning bleef in het midden.
Peter N   Hetzelfde (soort van damegambiet). Peter ging voor een mataanval, maar het heeft hem mischien te veel tijd gekost.
Mark  Verloor vrij snel in een franse partij, doorschuif variant dacht ik, ik heb er weinig van gezien.
Pieter O   Verloor al in de opening: 1.e4 e5 2.Pf3 Pc6 3.Lb5 Pf6 4.d3 Pe7?! (zie diagram) 5.Pxe5? c6 gevolgd door Da5 en dag paard, dus 6.Pxf7 maar 2 pionnen zijn niet genoeg voor het stuk. Pieter heeft zijn best gedaan om terug te komen maar het lukte hem helaas niet.
Kees   Het ging fout in de opening (mislukte siciliaan) en Kees vocht maar verloor uiteindelijk
Steve  Ik stond goed vanaf de opening (Gruenfeld Russian system), speelde een onnauwkeurige zet in het eindspel, T+3 pionnen tegen Loper en 4 pionnen, alle pionnen op dezelfde vleugel) moet remise zijn, ik weiger echter een remiseaanbod en blunder direct daarna, ik weet niet of ik verloren sta maar in ieder geval slecht, gelukkig blundert mijn tegenstander een pion een paar zetten later en ik win.
Eric   Stond de hele tijd lekker in een Nimzo, maar toch remise
Ruud   Was ook nooit in de problemen voor wat ik ervan heb gezien, kreeg een eindspel met Dame Toren en Paard tegen D + T + Loper met 5 pionnen voor beide spelers (klopt dat?). Ruud stond ietsje beter dacht ik, ik weet niet hoe hij heeft gewonnen .

2½ - 5½ dus, wij spelen nu voor de handhaving, het moet lukken,volhouden, vanavond had het ook 4½ - 3½ voor ons kunnen zijn.
Steve

Ik maakte met wit eerst remise in een Tarrasch - omdat ik niet zo in vorm ben is het beter eerst remise te maken en dat deed ik nogal gruwelijk: 1. d4 - Pf6, 2. Pf3 - e6, 3. c4 - d5, 4. e3 - c5, 5 Pc3 - Le7, 6. cd5: - Pd5: 7. Pd5 : ed5:, 8. Lb5+ - Ld7, 9. Ld7: - Pd7:, 10. dc5: - Pc5, 11. 0-0 - 0-0, 12. Ld2 - Te8, 13. Lc3 - Pe4, 14. Ld4 (zie diagram) en na vervolgens wat manoeuvreren ging de pion op d5 verloren en won ik. Ik zal er niet over naar huis schrijven.
Misschien is voor ons allen eerst maar remise maken toch niet zo'n gek idee als we ons willen handhaven.... 

Ruud

vrijdag 29 november 2013

Pieter-Tony

De veelbesproken Tony kan van iedereen winnen... en verliezen
Nog niet zo lang geleden bleek op deze site dat Tony voor Bas een angstgegner is. Mijn eigen resultaten tegen Tony zijn juist zeer positief al heb ik wel een keer van hem verloren. Ik vind het zo vriendelijk van Tony dat hij in de opening wat tempi weggeeft en ziin stukken bescheiden opstelt, zodat je zelf al je stukken actief en op de goede plaats kunt zetten en bovendien een ruimte overwicht krijgt. Als je je eigen verdediging vervolgens niet verwaarloost, dan heb je goede kansen. Zo ging het ook afgelopen vrijdag.

Play chess online

Pieter (O)

PS: De flessen wijn voor goede tactici vliegen nog niet de deur uit; misschien heb ik de lat te hoog gelegd. Kees is hard bezig en Niek zei dat hij onder de naam Niek bij Chesstempo bekend staat, maar ik kan hem niet vinden. Ik hoorde dat Peter Hoekstra ook bezig is. Wat is je gebruikersnaam?

zaterdag 23 november 2013

ENPS speelt extern gelijk, Intern ronde 11

Intern
Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Punten per ronde

Extern
Een half ei is beter dan een lege dop zeggen ze. Maar ons 4-4 gelijkspel tegen Almere voelt toch als een lege dop. ENPS 2 won gisteravond tegen Almere 4 drie partijen, twee keer werd het remise en er werd drie keer verloren. Deze drie nullen waren middelgrote tot maximale catastrofes waarin we zo'n 2 à 3 punten lieten liggen. Tel daar de remise van Jan Velde bij op, hij stond namelijk ook gewonnen, en 6½-1½ zou een redelijke uitslag zijn, maar ook 7½-½ had geenzins opmerkelijk geweest. Het werd dus 4-4. Wat heeft ENPS dit seizoen?! Ik ben de wanhoop nabij.

Ik stond zelf direct na de opening lang overweldigend, maar verblunderde op zet 30 een vol stuk. Ook Ronald stond zeer comfortabel, waar het mis ging, ik weet het niet. Johan van der Maas spande de kroon. Hij was als laatste bezig, bij een 4-3 score in ons voordeel. Hij had een eindspel met loper + toren + extra (vrij)pion waartegenover Almere slechts een toren kon stellen. Beide spelers hadden nog tien minuten op de klok. Het kostte johan allemaal te veel tijd, de pion ging onnodig van het bord en de klok gaf weldra 1 tegen 3 minuten in ons nadeel aan. Johan bood remise aan, met een loper meer dus. Afgeslagen. Er werd doorgeschoven, doeloos en zonder winstplan, duidelijk was dat de race tegen de klok het enige was waarop werd gespeeld. Wist Johan dat dat een remiseclaim rechtvaardigd? Nee, hij wist het niet!!

Met nog 35 sec deed Johan een illegale zet, na straftijd erbij voor de tegenstander stond er ½-4½ minuut op de klok. Dat was te veel, Johan verloor en was achteraf bijna ontroostbaar. Toch werd het nog een gezellige nazit en hebben we weer goede hoop op de toekomst bijelkaar gesprokkeld. Snel vergeten dit drama en moedig voorwaards! De helden van het tweede waren gisteravond trouwens Bert, Chiel en Bas. Zij waren de puntenmakers.
Niek

dinsdag 19 november 2013

Een fles wijn voor een goede tacticus...

Ik ben fan van de Chesstempo website. De principes kun je leren uit boekjes, maar oefenen is een heel essentieel onderdeel om goed te leren schaken. Is het niet fantastisch dat iemand bij Chesstempo 45000 tactiek opgaven en 12000 eindspelopgaven bijeen heeft gebracht? Je krijgt zelf een rating en de opgaven krijgen die automatisch ook. Op die manier krijg je opgaven die aangepast zijn aan jouw niveau. Tactiek is gratis, maar als je betaalt krijg je de uitwerking van de opgaven en mag je ook eindspelen oefenen. In de commentaren van anderen kun je vaak handige analyses of denkwijzen lezen en soms hun frustraties als ze iets over het hoofd hebben gezien. Dat biedt soms enige troost als je dezelfde fout hebt gemaakt.
De site heeft me ook gedwongen echt te gaan rekenen. Vaak denk je dat een bepaalde zet er erg goed uitziet en speel je die op gevoel. Maar vaak word je dan genadeloos afgestraft. In de standaard mode mag je onbeperkt lang nadenken en dat moet je ook doen om je eigen rating te verbeteren. In blitz speelt de tijd die je erover doet ook mee en moet je snel handelen en zie je wel eens wat over het hoofd.
Door goed na te denken is mijn standaard rating langzaam gestegen. Eerst kwam ik boven de 2000 en dan ben je plotseling bij de beste 400 van de 13000 actieve gebruikers. Afgelopen donderdag werd mijn rating 2129 en nu sta ik op de 100e plek. Daar ben ik best trots op! Dit was de opgave met een rating van 2040, die me daar bracht. Mat in 4, toch best te doen?

Ik wil alle ENPS-ers uitdagen mijn prestatie te evenaren. Daarom loof ik een behoorlijke fles wijn van 10 euro uit aan:
• Alle ENPS-ers met een rating boven 1800 die bij de beste 100 op Chesstempo komen voor standaard tactiek.
• Alle ENPS-ers met een rating onder de 1800 die bij de beste 300 op Chesstempo komen voor standaard tactiek.

Voorwaarden:
• Je (gratis) registreren op Chesstempo met een gebruikersnaam die we kunnen herkennen als zijnde van jou met bv je achternaam erin verwerkt.
• In de comments bij deze blog vermelden wat je gebruikersnaam is, zodat we je progressie kunnen volgen.
• Positie moet in 2013 worden bereikt.
• Ik ga ervan uit dat je eerlijk speelt en geen hulp van computers of anderen gebruikt. Wie durft de uitdaging aan?

Pieter

PS, of veel tactiek oefenen echt helpt twijfel ik wel eens aan. Bij Chesstempo weet je dat er iets tactisch mogelijk is, maar in een normale partij weet je dat niet. Afgelopen vrijdag speelde ik tegen Arjan van Tuyl en speelde in de volgende stelling Pd2. Wie ziet de mooie tactische zet van die Arjan speelde?

maandag 18 november 2013

Partij Tony - Peter Nitschke

Tony stuurde mij de zetten en twee diagrammen.
Ga naar http://nl.chesstempo.com/pgn-viewer.html en kopieer de zetten om de partij na te spelen.

Let op dat Peter met zwart speelt en een grapje uithaalt, op zet 8 staan er 6 zwarte pionnen op de zesde rij! Tony daarentegen speelt een volstrekt normale opening, het moet niet gekker worden. En vanuit die opening speelt hij helder en met vaste hand naar het volle punt.

1. e4 g6 2. Nf3 Bg7 3. Bc4 d6 4. d4 e6 5. O-O Ne7 6. Nc3 a6 7. a4 b6 8. Bg5 h6 9. Bxe7 Qxe7 10. Qd2 O-O 11. d5 e5 12. h3 f5 13. exf5 gxf5 14. Rae1 Qd8 15. Ne2 Nd7 16. b4 Nf6 17. Ng3 Bd7 18. Bb3 a5 19. b5 Kh7 20. c4 Qe8 21. Bc2 Nh5 22. Nd4 Nxg3 23. fxg3 Qh5 24. Ne6 Bxe6 25. dxe6 e4 26. Qd5 Kh8 27. e7 Rg8 28. Rxf5 Qe8 29. Rxe4 Qg6 30. Rf2 Qg5 31. Re1 Qxd5 32. cxd5 Be5 33. Rf7 Rae8 34. Rh7# 1-0

27e zet e7 van wit waarna zwart erg lang nadacht.       Eindstelling

zondag 17 november 2013

Partijfragment Mark - Johan

n.a.v het verzoek op de site hier wellicht een aardige stelling voor op het blog uit mijn partij tegen Mark. Ik ruilde dames met Dxd5 en won het eindspel waarbij wederzijds nogal wat fouten zijn gemaakt. Zwart heeft een veel betere zet om de partij te beslissen. Welke ?

Johan

Partij Niek - Kees

1. e4 c5 2. Na3 Heb ik van Stefan geleerd! Niet dat ik ook maar iets van het idee begrijp, maar ik vind het wel lekker de siciliaanspeler te laten denken dat ik gek ben. 2. ... a6 3. c3 Nc6 4. d3 d5 5. exd5 Qxd5 6. Nc4 b5 dit is het begin van een minder handige manoeuvre van zwart 7. Nb6 Qe5+ 8. Be2 Rb8 9. Nf3 Qd6 10. Nxc8 Rxc8 11. O-O ik heb een mooie ontwikkelingsvoorsprong gekregen, maar ik kan het niet echt uitbuiten. 11. ... Nf6 12. Re1 e6 13. g3 Be7 14. Qc2 O-O Kees heeft een inhaalslag in ontwikkeling gedaan en is weer helemaal bij. 15. Bf1 Rfd8 16. Bf4 Qd7 17. Rad1 Nd5 18. Bc1 Bf6 19. Bh3 Qc7 20. Ng5 Re8

Diagram rechts. Nu volgt een zet die Kees niet had zien aankomen. Mijn computer ook niet trouwens, hij vindt wel tien andere witte zetten beter dan mijn paardoffer. Toch krijgt het gespeelde Pxe6 geen lage waardering (-0.09) dus echt verkeerd is de zet niet. Psychologisch was het wel voordelig, want vanaf nu voelde ik me heel prettig, ik dacht alweer dat het helemaal uit was. 21. Nxe6 fxe6 22. Bxe6+ Rxe6 23. Rxe6

Diagram links. Deze stelling is wel heel moeilijk. Volgens Rybka is er één zet die zwart licht voordeel geeft (zou iemand die kunnen raden?) bij alle andere zetten heeft wit (licht) voordeel. 23 ... Kf7? Deze koningszet is het begin van een verkeerd plan 24. Rde1 Op de zet 24. ...Ne5 had Kees zijn hoop gevestigd. Maar gelukkig kan de stelling het hebben en kan ik het paard met mijn toren slaan: 25. R6xe5 Bxe5 26. Qe2


Zie het laatste diagram. Nu ga ik het stuk terugwinnen. Niks helpt meer. Na bijvoorbeeld Te8 volgt Lf4. Als de loper weggaat zet de Dame de jacht op de koning in. 26. ... Nxc3 27. bxc3 Bxc3 28. Qe6+ Kf8 29. Bf4 Bxe1 30. Bxc7 Rxc7 31. Qxe1 1-0


Niek

zaterdag 16 november 2013

Interne ronde 10

Wat een spektakel was het op de tiende ronde in de interne. Bijna ons gehele eerste team werd intern door de lagere goden over de knie gelegd. En niet eens door toevalligheden en stellingsgeluk, maar de partijen waren van het begin af aan een prachtig vuurwerk. Peter H, Peter N, Kees B, Pieter O en Mark H leken tegen elven allemaal spectaculair ten onder te gaan tegen resp. Bas, Tony, Niek, Arjan en Johan. Alleen Arjan en Bas faalden helaas in de afwerking. Met name voor Bas was dat een drama, want wat stond hij lang goed en/of gewonnen tegen ENPS' nummero 1 Peter Hoekstra - die hard op weg is de 2100 bariere te slechten. Op de foto zie je de pionnen van Bas op de derde rij staan, klaar om op te rukken naar de promotievelden. Waar het mis ging weet ik niet, ik had zijn punt al geteld en was gaan vluggeren.
Ik hoop dat de winnaars hun partijen allemaal naar me emailen. Ik zal een dezer dagen mijn partij tegen Kees invoeren en hier bespreken. Over angstgegners gesproken. Recentelijk schreven Rimme en Bas erover, maar ik kan er ook over meepraten. Altijd verlies ik van Kees. Mijn laatste winst komt uit 2001 ofzo. Hij weet mij altijd te verlammen, door zijn catenaccio-spel leg ik meestal gewillig mijn hoofd in de strop. Vanavond gelukkkig eens niet, Kees kwam er niet aan te pas. Met als gevolg dat ik eerste sta, ik kan mijn geluk niet op!
ENPS 5 speelde tegen Laurierboom, een beladen wedstrijd vanwegde de transfer dit jaar van Jan de Vries van hen naar ons. Jan verloor, en ik schatte de kansen van ons viertal ook slecht in maar het werd gelukkig 2-2
 Niek
Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Punten per ronde - Punten per speler

vrijdag 15 november 2013

ENPS 4 verslaat favoriet

ENPS 4 heeft in een uitwedstrijd overtuigend gewonnen van het naar rating hoog ingeschaalde Oosten-Toren 3, met 4,5 - 3,5. Dit resultaat biedt uitzicht op een hoge klassering, nu het team de twee op papier sterkste tegenstanders achter de rug heeft.

Arjan van Tuijl won als eerste, in elf zetten, met een torenoffer in een spectaculaire variant van het tweepaardenspel in de nahand.

Joost Hecker scoorde aan het eind van de avond het beslissende punt, in een partij met wederzijdse matdreigingen en dreigende damewinst.

Bert Wijchgel heeft naar eigen zeggen verloren gestaan, maar won niettemin een toreneindspel met twee pionnen meer. Hij was op het laatste moment ingevallen en had daarvoor zijn avondprogramma opgeofferd.

Albert de Roo won beheerst met zwart, zonder ook maar een moment problemen te krijgen met de klok. Hij zadelde zijn tegenstander op met de slechte loper tegen zijn goede en kweekte drie vrijpionnen. 'Ik ben wat sneller gaan spelen', zei hij na afloop. 

Sander Schoonderwoerd droeg een waardevolle remise bij, maar had kunnen winnen.

Tony Slengard verweet zichzelf de verkeerde loper te hebben geslagen, wat een zeker punt in een nul deed verkeren. Theo Hendriks en Victor Bartman verloren ook.

Arjan (zwart) won als volgt van Govert de With (wit):
1 e4 e5
2 Pf3 Pc6
3 Lc4 Pf6
4 Pg5 Lc5 (de theorie zegt 4...d5, maar Arjan twijfelde aan zijn kennis van die variant)
5 P x f7 L x f2+
6 Kf1 De7
7 P x h8 d5
8 Df3 dxc4
9 K x f2 Pd4 De vele potentiele paardvorkjes brengen de witte dame in het nauw. 
10 Dd1 P x e4+
11 Kg1 Dc5
en wit geeft op. [zie diagram slotstelling] Er is geen kruid gewassen tegen 12...Pf3+ 

Joost bereikte met wit, aan zet,  de volgende stelling tegen Ruben Eusman (wit: Kg1, Dd3, Te1, Lc3, Pf5, pionnen a2, b3, c5, f2, g2, h3; zwart: Kh8, Dg5, Tc8, Lb8, Pf6, pionnen a7, c6, g7, h7). Er volgde 28 Te7 Te8 29 Lxf6 en zwart gaf op.


Sander, zwart, gaf jammer genoeg remise in de volgende leerzame stelling: wit, aan zet, Kd3, pionnen a4, d4, g4, h3; zwart Kd5, pionnen a5, c6, g5, h6. Wit moet opzij, bijvoorbeeld 50 Kc3 waarna zwart de enige bewegelijke pion van het bord opspeelt: 50... c5. Wit moet nemen en pion a4 dekken, maar kan die dekking niet handhaven: 51 dxc5 Kxc5 52 Kb3 Kd4 53 Kb2 Kc4 54 Ka3 Kc3 55 Ka2 Kb4 en wit verliest pion a4.

Victor

Groeten uit Japan

Ron Heeneman is op vakantie in Japan, en was zo aardig om aan zijn club te denken. Hij stuurde ons een kaartje:
Leuk, ik herkende onmiddellijk een japanner in de afgebeelde schaker.
Maar als je de achterkant leest (klik voor vergroting) dan zie je dat Ron de kaart in Amsterdam kocht en dat de Indiaan een Griek is. Heel verwarrend allemaal. Ron toch bedankt, en ik kijk uit naar je uitleg!

Niek

dinsdag 12 november 2013

after Kroeglopers toernooi

Zaterdag hebben we, bij Cafe Ruis, een volgens mij zeer gezellig after Kroeglopers toernooi gespeeld (viertallen). De deelnemers zouden moeten zijn, De Raadsheer, Het Probleem (Amsterdam west tegenwoordig) de schaakgodinnen en ENPS.
Helaas moest Amsterdam West zich 1 dag van te voren terug trekken, het werd dus een toernooi met drie teams, ging best, zeker met het schema wat Gerie in elkaar had gezet. ENPS, we waren wellicht iets te sterk, heeft de wedstrijd gewonnen, maar dat was uiteraard van ondergeschikt belang. Hieronder al de uitslagen.

Uitblinkers? Olaf van de Raadsheer, Peter N en Lucie van de schaakgodinnen. Een aantal snelschakers zat daar vlak achter, Peter H bijvoorbeeld. Leuk ook dat Bert en Jan de Vries, en een paar fans van de andere teams nog even een sapje kwamen scoren, Jan heeft nog 2 partijtjes voor mij ingevallen.

Een ding is wel duidelijk, dit toernooi gaan we volgend jaar herhalen!

Ronald

ENPS 36,0
Raadsheer 31,5
Schaakgodinnen 28,5

zondag 10 november 2013

Tony in de houdgreep

Ik heb een lijstje met Angstgegners. Van al mijn kwelgeesten in het schaken is Tony zonder enige twijfel de allerergste. Het leed dat hij mij aangedaan heeft is zo groot dat echte revanche niet meer mogelijk is. Al win ik nog honderd keer van hem.

Mijn vreselijkste blunder was op 5 oktober 2001, mijn tweede partij tegen Tony: Je kunt dames verliezen door een offer, laten insluiten of in laten staan, maar zomaar weggeven? 10. ... Dc7?? Onverdedigd? Met zijn loper op g3? Niets ertussen? Op zet 10?! Van niemand heb ik vaker verloren dan van hem. 0-7 kwam ik achter op onderling resultaat, met twee remises op toernooitjes, want zo sympathiek is hij dan ook wel weer. 0-7! Tegen iemand met ongeveer dezelfde en later zelfs duidelijk lagere rating! Steeds - of meestal toch - het beste van het spel, maar dan gaat het toch nog mis. Toch weer. Telkens weer. Om nog maar te zwijgen over datgene waarover gezwegen moet worden.

De geschiedenis achtervolgt de schaker. Bij het begin al op wraak belust. Op zijn hoede of vol angst? Ik bereik een voordelige stelling. Natuurlijk, ik ben immers beter. Maar mijn bibberende hand gaat onherroepelijk een keer misgrijpen. En die tegenstander, die duivel loert op zijn kans en slaat onverbiddelijk toe. In sommige gevallen is de stelling daarna eerst nog even in evenwicht. Hij biedt remise aan, hij is de beroerdste niet. Vol walging wordt het aanbod afgewezen. Er is maar een uitslag mogelijk.

Mijn eerste overwinning op Tony was op 26 januari 2007, in mijn zevende jaar op de club. Het ging in 74 zetten. Alleen mijn randpion was nog over.
Gelukkig, of helaas, is zijn niveau de laatste jaren een stuk achteruitgegaan. Ik heb mijn score inmiddels behoorlijk opgekrikt. Vrijdagavond bood hij bijzonder weinig weerstand. Er was geen sprake meer van de immer sluimerende dreiging, zijn hand boven het bord als het zwaard van Damocles. Er was niets om bang voor te zijn. Voor het eerst heb ik hem echt verpletterd, vermorzeld. Het staat nu 7-9, met drie remises. Misschien kun je even meegrinniken om de stelling na mijn voorlaatste zet, 28. g3-g4. (Geniepig, vond Ron.) Ik wou hem mat zetten met de toren van f1. Verzin nu maar eens een zet voor zwart. Thuis dacht ik dat hij alleen nog een zet kon met de a-pion. Fritz vindt het ook hopeloos, maar beveelt nog wel een torenzet aan, Tc8 bijvoorbeeld. Tony speelt 28: ... Lf6. Mijn plannetje gaat niet door. Maar 29. Dxe8 is een correct dameoffer.

Bas

zaterdag 9 november 2013

Interne competitie ronde 9

Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Punten per ronde - Voortschrijding

Ik speelde deze ronde tegen de sterke Peter N en het werden al snel, je raadt het al, Nitschkiaanse toestanden. Het was ons achteraf in de analyse niet duidelijk wanneer het mis ging. Eigenlijk kwam ik (met zwart) langzaam in het voordeel. 17. Tb1 was minder, maar daar profiteer ik niet echt van. De eerste zet die Rybka echt afkeurt is 28.Lf1?? In plaats daarvan was 28.Lf3 beter. Na de gespeelde zet (28. ... Txg3) maakte ik geen fouten meer en ging het heel erg snel. Het is een leuke dynamische partij om na te spelen - hoewel ik me realiseer dat mijn mening enigszins gekleurd is! Oordeel zelf: Niek

vrijdag 8 november 2013

ingezonden mededeling

Morgen (za 9 nov.) is er een leuk kroegtoernooitje waar ENPS bij betrokken is. Lees hier de flyer

Spannende verwikkelingen bij het eerste

Afgelopen woensdag was het spannend bij mijn partij en bij de wedstrijd Amstel 1 - ENPS 1. ENPS1 trad met maar liefst vier (oud) kampioenen aan. Wie het twitter verslag heeft gelezen, zag dat Ronald me eerst veel en later weinig kans gaf in een Nitschkiaanse stelling.
Ik speel met wit tegen Carel Kok. Na de 13e zet van zwart (De8) stond het als volgt:
Ik dacht eerst aan Le7 om een kwaliteit te winnen. Ik sta echter een pion achter en na Txb2 nog een pion. Bovendien staat mijn paard dan in en valt ook de pion op c2. Het paard op h5 heeft geen velden, dus dat ziet er uit als lekker hapje. Daarom speel ik exf5, hetgeen ook de beste zet is volgens Rybka. Mijn tegenstander speelt het onverwachte Tb4 en ik moet wel mijn paard er tussenzetten (Pe4). Hij slaat de pion op f5 met zijn loper en ik besluit de spanning verder op te voeren door g4 te spelen. Dit was echter een slechte zet (-2.0 volgens Rybka)! a3 of Pxd6 leidde tot een gelijke stelling. Hij slaat mijn paard op e4 en de volgende stelling is bereikt:
Het beste was hier de loper te slaan met mijn pion (dxe4), maar ik besluit de spanning nog verder op te voeren met Tae1. De loper staat gepend, dus kan niet weg denk je, maar Lxf3 zou na veel ruilen zeer voordelig zijn voor zwart (-4.5). Achteraf zei mijn tegenstander dat hij dit had bekeken, maar dacht een kwaliteit achter te komen. Dus besloot hij tot het vreselijk f6, waarna ik Ld2 kon spelen en het ongeveer weer gelijk stond. Na 18.... g5. 19. Dxh5 Dxh5. 20. gxh5 Lxf3 21. Lxb4 Lxh5 was de volgende stelling bereikt met een kleine plus voor mij:
Ofwel een kwaliteit voor 2 pionnen. Mijn tegenstander kwam echter in hevige tijdnood en langzaam maar gestaag kwam ik beter te staan. Ik won een paar pionnen en mijn torens kwamen op de 7e rij. Zijn vrijpion werd niet echt gevaarlijk. In een gewonnen stelling viel zijn vlag.
Gelukkig voor mij en voor het team liep dit avontuur goed af. De complicaties waren voor ons beiden niet goed uit te rekenen. Het team won met 4.5-3.5, dus deze overwinning was belangrijk.

Pieter.

dinsdag 5 november 2013

Carlsen en ENPS1

Anders dan ik eerder schreef begint het wereldkampioenschap op 9 november (en het duurt t/m de 28e). Dus het start niet 6 nov. zoals dat verkeerd op Wikipedia staat/stond.
Ik kijk er enorm naar uit. Hoe sympathiek ik Anand ook vind, ik hoop dat Magnus dik gaat winnen. Alles zal uitgebreid te volgen zijn op de bekende websites, http://www.chessvibes.com/ http://www.theweekinchess.com/ en http://chessbase.com/

Ik zag zojuist een prachtige documentaire, die ik graag iedereen aanbeveel:
Maar morgen op 6 november hoeft niemand te wanhopen, want ons eerste speelt en hoewel Kees zich vooral met zijn partij bezig gaat houden zal er ook getweet worden, hou twitter of het blog dus goed in de gaten!

Niek

maandag 4 november 2013

ENPS 4 delft het onderspit tegen Raadsheer 3

Het vierde achttal heeft zijn eerste wedstrijd verloren, met 2,5 - 5,5. Theo Hendriks won zijn partij in hoog tempo - het zou jammer genoeg het enige volle punt voor ons blijven. De wederwaardigheden van onze andere teamleden zijn grotendeels aan me voorbijgegaan. Zelf speelde ik een partij op het scherp van de snede, maar verzuimde meer dan eens toe te steken.

Een sprekend voorbeeld. Na 32... Thf8 stond het zo (wit Kh1, Tb5, Te7, Pd5, Lc2, pionnen c3, g2, h2; zwart Kf5, Td8, Tf8, Pe4, Le5, pionnen d6, g5, h5). 33 Tb4 zou het zwarte paard gewonnen hebben bij prima stelling, maar ik liet me geheel ten onrechte bang maken dat de zwarte koning een stapje opzij zou doen, gevolgd door mat op de onderste rij en speelde 33 Tb1. Daarna verloor ik de greep op de gebeurtenissen en de partij.

Victor
1 Tony Slengard   Harmen vd Ploeg  0 - 1
2 Albert de Roo Ton van Garderen ½ - ½
3 Martin Jones Vincent Visser 0 - 1
4 Arjan van Tuijl Luc Scheepmaker ½ - ½
5 Theo Hendriks Peter Voets 1 - 0
6 Victor Bartman Jaap Loos 0 - 1
7 Joost Hecker Cilia vd Kamp ½ - ½
8 Leo van Benten Anjo Vlug 0 - 1

zaterdag 2 november 2013

Interne ronde 8

Interne, ronde 8: Partijen - Ranglijst - Kruistabel - Punten per ronde - Voortschrijding

Cupviertal speelde 2-2 maar is wel door,
ENPS 4 verloor van de Raadsheer.
Verslagen volgen ws nog.