roterende banner
donderdag 30 september 2010
Foto's van het derde
Niek
maandag 27 september 2010
BovenIJ3 - ENPS3 3-5
De avond begon goed, Duck won om 21:45 uur al een blitzkrieg:
Om 22:00 uur liep ik een rondje langs de borden. Niks te klagen; 1-0 voor, een aantal andere borden stonden goed en mijn partij verliep ook naar wens. En: nieuw ENPS3-lid Arnaud Bom stond goed. Arnaud had zwart en was ergens in het middenspel beland, er was nog maar één stuk en één pion geruild ofzo ... verder een gebalanceerde ontwikkeling ... hij had mooi aanvallend stuk op b5... maar wacht eens even - dat stuk op b5 ... dat is de zwarte Koning! ... !?!?!
Om 22:30 stond er plotseling vier - nul op de borden. Johan van der Maas stond de hele avond beter en leek geen enkele moeite te hebben gehad tegen mevrouw Borowski. Chiel speelde een eindspel met veel pionnen en toren en loper met vaste hand snel naar de winst en Voo-Doo Tony had zijn tegenstander weer overmoedig gemaakt door zijn passieve ik-zet-al-mijn-pionnen-op-de-derde-rij systeem. Hij kwam slecht te staan maar counterde geweldig. Hij won de dame. “4-0, dat kan niet meer mis gaan” zei ik tegen Chiel. “Jawel hoor dat kan wel” zei hij terug. Ik begreep niet wat ie bedoelde want ik stond net zo lekker.
Maar in mijn partij kwam de pijn en het verdriet van eeuwen samen. In de opening had ik even in de touwen gehangen, direct daarna zette ik mijn tegenstander flink in de hoek:
Na 25. Ld6 had zwart op kunnen geven. Het gespeelde 25. La2 was een efficiënte zelfdoder. Stranden in het zicht van de haven, het is een way of living.
Maar toch, we wonnen nog ruim. Invaller Arjan (Theo Bakker was ziek) stond lang onder druk maar scoorde het winnende halfje. Ik heb geen idee hoe, maar ook Arnaud scoorde een half punt !! Wat een aanwinst, welkom in het derde jongen. En dan de arme Martin, hij stond een pionnetje achter maar maakte lang en goed het spel, de sterke Andre Meester liet zich echter niet intimideren en won het eindspel. 23:30 waren we klaar.
Niek
zondag 26 september 2010
Uitslag stemming voor plaatsing externe teams
Forza ENPS!
Groet,Kees
Partij van de week
Groet, Kees
PS ik ben mijn notatieformulier kwijt en heb dus de partij uit mijn hoofd nagespeeld. Ik geef een 95% zekerheidsgarantie.....
zaterdag 25 september 2010
ronde 4
Uitslagen ronde 4:
Bas - Mark H 1/2 - 1/2
Steve - Kees 0 - 1 (Die partij willen we zien!)
Tony - Amedee 0 - 1
Dick - Chiel 1 - 0
Duck - Arnaud 0 - 1
Johan - Sanne 0 - 1
Har - Joost 1 - 0
Ron H - Jan V 1/2 - 1/2
Roeland - Marc F 1/2 - 1/2
Theo H - Leo 1 - 0
Stand aan kop:
1. Mark
2. Bas
3. Kees
Bas
dinsdag 21 september 2010
Externe nieuwsberichten
Ik zou trouwens veel liever zo'n nieuwsrubriekje van de SGA plaatsen, maar die bieden geen zg 'livefeed' aan. Gerie, of wie ook van de SGA, kan die er niet komen?
Niek
zondag 19 september 2010
Voorstellen voor plaatsing externe teams
Voorstel 1:
Het huidige systeem.
Via de interne kunnen zich voor het eerste team minimaal 2 en maximaal 4 spelers zich plaatsen via de interne competitie, voor de lagere teams zijn dat minimaal 3 en maximaal 6. De overige spelers worden door de gezamenlijke externe teamcaptains aangewezen.
Voordelen:
Er valt in de interne competitie iets te winnen, namelijk plaatsing in een team.
De hoogste externe teams zijn deels een afspiegeling van de actieve clubleden.
Er kan rekening gehouden worden met individuele wensen en voorkeuren door de teamcaptains.
Nadelen:
Mogelijk niet het sterkste eerste team.
Teamcaptains bepalen vrije plaatsen in de externe teams in een besloten vergadering.
Voorstel 2:
Plaatsing verloopt volledig volgens de elo rating van de KNSB. De hoogste elo ratings komen in de hoogste teams.
Voordelen:
Volledig transparant
Het eerste team is op papier het sterkst mogelijke team.
Nadelen:
Eerste team kan een vreemdelingenlegioen worden.
Er is geen ruimte voor wensen en voorkeuren van leden.
Voorstel 3:
Een gewogen gemiddelde van de elo rating van de KNSB en de TPR's behaald in het voorafgaande seizoen. De hoogste elo ratings komen in de hoogste teams. De weging ziet er in formule vorm als volgt uit:
De formule is:
Gr = (Rg*R + som(N * Tpr)) / (Rg + som(N))
Gr = Gewogen rating
Rg = Rating gewicht; 15
R = Rating
N = aantal partijen voor die Tpr
Tpr = een bepaalde Tpr
Bijvoorbeeld:
Een speler heeft een Elo van 1995 en een TPR van 2031 behaald in het vorige seizoen over 7 partijen, dan wordt zijn gewogen rating: (15*1995 + 7*2031) / (15+7) = 2006 (ongeveer)
Voordelen:
Volledig transparant
Het eerste team is op papier het sterkst mogelijke team, rekeninghoudend met de prestaties in het voorgaande seizoen. Spelers die snel vooruitgaan of in vorm zijn komen eerder in een hoger team. Als je het extern goed doet voor de club wordt je daarvoor beloond.
Nadelen:
Het eerste team hoeft geen afspiegeling te zijn van de actieve clubleden / kan een vreemdelingenlegioen worden.
Er is geen ruimte voor wensen en voorkeuren van leden.
Voorstel 4:
Een variant op het huidige systeem.
Via de interne kunnen zich voor elk team 2 of 4 spelers zich plaatsen via de interne competitie, (2 voor het eerste team) de overige spelers worden door de gezamenlijke externe teamcaptains aangewezen.
Voordelen:
Er valt in de interne competitie iets te winnen, namelijk plaatsing in een team, zij het minder dan voorheen.
De hoogste externe teams zijn deels een afspiegeling van de actieve clubleden.
Er kan rekening gehouden worden met individuele wensen en voorkeuren door de teamcaptains.
Nadelen:
Mogelijk niet het sterkste eerste team.
Teamcaptains bepalen vrije plaatsen in de externe teams in een besloten vergadering.
Voorstel 5:
Voor het eerste plaatsen zich alleen de finalisten om het kampioenschap. Verder berekenen we de laatste bekende gemiddelde ELO van het eerste team van dat jaar. Bijvoorbeeld 1920. Er zijn toch twee extra schakers die zich volgens de interne kunnen plaatsen, maar dan moeten ze over het hele interne jaar een TPR van 1920 halen (en dat uit minimaal 10 partijen)
De limiet voor het 2e team zal een stuk lager liggen, 1850 of zo..... De eerste twee die een TPR hoger dan 1850 hebben.... plaatsen zich voor het 2e, enz
Concreet: Hoe delen we dan team 1 in?
De finalisten van de interne
De 2 die zich eventueel via hun interne TPR hebben geplaatst.
Aangevuld met 4 t/m 6 ELO hoogsten volgens de "echte" ratinglijst.
Voordelen:
De interne telt mee, maar alleen als je daar echt goed gepresteerd hebt.
Nadelen:
Er is geen ruimte voor wensen en voorkeuren van leden.
Tot volgende week dan maak ik de uitslag bekend.
Groet, Kees Bakker
Forza ENPS, jouw cluppie!
zaterdag 18 september 2010
Onder wie oude bekenden Bert, Chiel en Martin (leuk dat jullie er weer waren!), nieuwe onbekende Pieter Oldenhof, twee Heckers en twee Mar(k)(c)en.
Toch wel typerend dat Mark van alles het meeste moet zijn.
Dat Mark een een winnaarsmentaliteit heeft kwam gister weer duidelijk naar voren in zijn partij tegen Tony.
In een ingewikkelde stelling met nog drie minuten op de klok voor Tony zette Mark a tempo toen zijn tegenstander uit het zicht was op weg naar de wc. Ik hoop dat hij moet poepen zei Mark.
Snel ging hij weer in een denkhouding zitten in de hoop dat Tony bij terugkomst niet direct door zou hebben dat hij al aan zet was.
Het pakte goed uit en Tony verloor op tijd na lange tijd goed tot beter gestaan te hebben in weer een 1. ..f6 opening. Mark op drie uit drie en nu ongedeeld eerste. (1-0)
Chiel en Marc waren als eerste klaar in een partij met Chiel zijn geliefde 1. f4 snel voordeel kreeg en het makkelijk uitspeelde. (1-0)
Ook Amédée pakte tegen Sander voordeel uit de opening hoewel hij het op drie al beter had kunnen aanpakken: 1. d4 Pf6 2. c4 d5?! en nu is 3. Pf3 gevolgd door 4. e4 sterk. 4. Pf3 is nodig omdat 3. e4 Pf6 en 4. ...e5 minder duidelijk is.
Amédée speelde 3. Pc3 en de partij kwam weer terug in normale Slavische wateren waarin Amédée zich beter thuisvoelde en vrij simpel won. (1-0)
Martin speelde tegen Bert een hele goede partij en won in het Londen systeem (1. d4 d5 2. Lf4) een kwal en de partij. bert gaf tercht op in een stelling waarbij Martin zijn drie overgebleven stukken in de beginpositie stonden. (1-0)
Ik speelde tegen Pieter en kwam goed goed weg met een zwaarbevochten remise. Met wit speelde ik elf zetten theorie in een versnelde draak en stond op zet dertien aangekrant. (schiet lekker op he, die openingen bestuderen) (0.5-0.5)
De mooiste partij van de avond was die van Arjan tegen Duck.
Arjan ontwikkelde zijn stukken klassiek en plantte een paard op e5. na een stukoffer lokte hij zijn tegenstander zijn koning naar het midden en na een tweede stukoffer stond Duck mat met zijn koning op e5 (1-0)
Commentaar Arjan: "Duck heeft flink meegewerkt aan het mat! Pxd4 op de 18e of 19e zet was beter geweest. Gelukkig is Duck geen computer (Bas misschien wel, die keek meteen naar Pxd4) en werd er een mooi mat mogelijk, midden op het bord, met een pionzet."
In Jord-Har kwam Jord aardig uit de opening in een soort konings-indisch maar verloor ongelukkig een toren . (0-1)
Joost pakte de Philidor opening van Roeland bescheiden aan (1. e4 e5 2. Pf3 d6 3. Lb5 waar 3. d4 kritiek is) maar kwam toch snel twee pionnen voor. Na een fout moest hij toch eeuwig schaak toelaten (0.5-0.5)
Nog meer drama was er in Arnaud-Bas. Arnaud heeft al een aantal keren bewezen met wit voor iedereen gevaarlijk te kunnen zijn. Na een flinke fout van Bas maar ook een paar krachtzetten van Arnaud verloor zwart een stuk zonder compensatie. Uiteindelijk blunderde hij het stuk terug en verloor een beetje onverdiend van zichzelf. (0-1)
In Niek-Steve pakte wit de siciliaan nogal apart aan met Lc4 en Pg5. Niek kwam niet slecht te staan en miste zoals hij zelf al liet zien ergens remise.
Steve op twee uit twee. Kijk maar uit Mark! Steve gaat heus niet naar de wc als hij drie minuten heeft. (0-1)
Theo stond tegen Albert de hele partij wat beter maar moest uiteindelijk in remise berusten. (0.5-0.5)
Kees speelde een externe vooruit tegen Joris de Windt (2139) van Wachter 1. Na zetverwisseling kwamen ze in een variant van de draak waarbij Kees een parchtig schijnoffer op f5 om zijn oren kreeg. Zijn tegenstander liet niet meer los en won overtuigend. Na afloop was vooral Mark onder de indruk van de partij " Hij bleef maar goede zetten doen!" (1-0)
Als we met dit soort aantallen ook nog een externe wedstrijd thuis spelen komen we misschien wel tafels en materiaal tekort.
Prachtig toch?
Sanne Visser
Interne competitie ronde 3
Uitslagen
Stand
Kruistabel
Ik speelde een leuke partij tegen Steve en na invoer in de computer liep ik toch weer tegen een leerzaam gevalletje schaakpsychologie aan. Ik speelde opening wat minder maar bleef desondanks redelijk overeind en Steve moest zijn best doen de vis op het droge te trekken. Zodoende belandden we in de volgende stelling:
Niek
zaterdag 11 september 2010
Verslag van 10 sept 2010
Deze daagde hem uit tot een aantal blitzpartijen waarin de onbekende steevast met 1. f3 en 2. Kf2 opende.
Short werd een paar keer helemaal zoek gespeeld en het werd duidelijk dat de onbekende een sterke speler moest zijn.
Short kreeg het gevoel dat het Bobby Fischer zou kunnen zijn en stelde hem vragen dien alleen Fischer kon weten en lastig snel op te zoeken waren. De antwoorden kwamen direct en waren allemaal goed.
Zo bont als de tegenstander van Short maakt Tony het (nog) niet.
Wel opent hij sinds het einde van vorig seizoen 1. f3 en met zwart 1. ..f6 met aardige resultaten ( Alleen aanstormend talent Arnaud wist hem hiermee te verslaan)
Gisteren speelde Tony tegen Arjen 1. f3 2. c3 en 3. g3 en won de langste en meest bizarre partij van de avond.
In het eindspel zag Tony mat in drie over het hoofd en wikkelde Arjen af naar een remise-eindspel van K+P tegen K
In milde tijdnood wist Arjen het slechtste veld voor zijn koning te kiezen en moest hij opgeven. Arjen verzuchtte na de partij dat hij blij was dat het geen externe match was. Wij ook Arjen! (1-0)
Mark kwam goed uit de opening met zwart tegen Albert. Toen eenmaal een eindspel met ongelijke lopers en torens overbleef besloot Albert lang te rokeren. Dit kostte 4 pionnen in 5 zetten en dus de partij. (1-0)
Bas-Amedee ging lange tijd gelijk op in een variant van het symmetrische engels (1. c4 c5)
Met weinig tijd op de klok speelde Amedee onzorgvuldig en zette Bas hem fraai mat in het eindspel. (1-0)
De partij tussen Kees en Theo H. begon rustig maar was al snel over toen Theo een paard op d2 posteerde dat nooit meer terugkwam (1-0)
Tien minuten later volgden Niek en Rimme.
Niek had de excentrieke opening (1. e4 e6 2. d4 Nf6?!) van Rimme principieel aangepakt ( 3. e5! Nd5 4. c4) en nadat hij een stuk won op f5 hielden de heren het voor gezien (1-0)
In Duck tegen Joost zegevierde de ervaring.
Joost pakte een schijnbaar prachtig pionnetje met aanval op de dame maar wonderwel bleek dit niet goed te zijn en Duck maakte het mooi af (1-0)
Van Steve-Leo heb ik niet veel gezien maar volgens mij weerde Leo zich kranig in het Slavisch met zwart.
Uiteindelijk kwam de voormalig clubkampioen er toch doorheen. (1-0)
Marc F.-Jord was een spannend gevecht in de Colle waar Marc zover ik het heb gezien een mooie pot speelde en won (1-0)
Sanne Visser
Uitslagen
Stand
Kruistabel
Statistieken (Wit-Zwart: 13,5 - 2,5 !!)
Tegenstanders per speler
Commentaar van Bas: "Het mat was niet geforceerd, maar toch wel geinig."
Interne competitie ronde 2
0-1 albert - mark HNiek
1-0 tony - arjen
1-0 bas - amédée
1-0 kees - theo H
1-0 niek - rimme
1-0 duck - joost
1-0 steve - leo
1-0 marc F - jord
1 Mark (2/2)
2 Tony (2/2)
3 Bas (1/1)
4 Kees (1/1)
5 Arnaud (1/1)
donderdag 9 september 2010
EERSTE RONDE SGA-COMPETITIE 2010/2011
Maandag 27 september
2 C Boven IJ 3 - ENPS 3
Vrijdag 1 oktober
Pr ENPS 1 - Wachter 1
Vrijdag 8 oktober
1 A ENPS 2 - Boven IJ 2
Vrijdag 15 oktober
Vier ENPS 5 - Raadsheer 4
Woensdag 20 oktober
Cup Raadsheer - ENPS
Vrijdag 22 oktober
3 B ENPS 4 - Tal/DCG 5
Kees Bakker
Contributie !!
We staan aan het begin van het seizoen, hetgeen de ideale gelegenheid is om aan de contributie te denken. De contributie is 70 euro per jaar en moet (als altijd) voor 1 januari worden overgemaakt naar postgironr: P81210
Dus nu gewoon alvast regelen, dan kan je het daarna vergeten (ipv alleen vergeten). Het is voor het bestuur altijd weinig plesant na 1 janurai iedereen achter de vodden aan te lopen.
Namens het bestuur en de penningmeester alvast bedankt!
Forza ENPS, jouw clubbie
Kees Bakker
zaterdag 4 september 2010
Interne competitie, ronde 1
Naar het schijnt was de partij Amédée-Har een kunststukje, maar die heb ik niet te pakken gekregen.
Ik verloor van Mark. Het ging direct in de opening al mis, ik trapte in een val in een variantje van het italiaans. De val bleek bij de meeste van onze clubleden bekend te zijn, maar natuurlijk niet bij mij. De naam van de variant is curieus, het is de "gebakken lever". Ook die naam bleek bij een groot aantal leden bekend te zijn. Ter lering en vermaak:
Mark - Niek
Na 1. e4 e5 2. Nf3 Nc6 3. Bc4 Nf6 4. Ng5 d5 5. exd5 Nxd5 6. Nxf7 Kxf7 7.Qf3+
wist ik het niet meer en speelde 7. ... Qf6?, de stelling werd een ruïne. Met 7. ... Ke6 8. Pc3 Pcb4 zou zwart niet slecht staan was de algemene opinie.
Toch maakten Mark en ik er nog een spannende partij van, die achteraf door Mark fijntjes, maar voor iedereen hoorbaar, kansloos voor zwart werd genoemd. Het doet me veel plezier om vanaf deze plek hard terug te kunnen roepen: NIET WAAR HOOR! De computer geeft welliswaar meestal wit de beste papieren maar ook zettenlang geeft Rybka zwart voordeel of gelijk spel. Maar ja de winnaar heeft uiteindelijk het grootste gelijk natuurlijk.. Hieronder nog een karakteristiek en spannend moment uit de wedstrijd, zwart aan zet:
Niek