roterende banner

woensdag 15 juli 2020

6e ronde zomercompetitie: Arjen pakt (cadeautjes) uit

Koploper Arjen won met wit van Maarten, die de Hollandse opening niet goed speelde: hij verloor een pion en kon niet meer rokeren. Het kwam niet meer goed voor Maarten. Arjen begint er ondertussen iets achter te zoeken dat iedereen zo genereus is in de partijen tegen hem. Doe er wat aan, tegenstander van Arjen in ronde 7!

Albert ruilde met een trucje een loper af maar overzag dat Pieter onmiddellijk in de tegenaanval kon gaan en een paard winnen. Hiermee was het pleit wel beslecht. Na een wraakschaakje was mat onvermijdelijk en gaf Albert op.

Daan en Dick speelden een curieuze tactische partij met veel kansen over en weer, waarin Stockfish liefst 23 blunders telde, 12 van Daan en 11 voor Dick. Toch won Daan. Het bleek onder andere dat beide spelers zettenlang beurtelings stukwinst en stukverlies over het hoofd zagen: h5 en het paard op g4 kan nergens heen. Er was ook een incident. Op Lichess staat: 27. (De2) Tf8-e8 28. Ta1-c1 Te8-f8 29. Tc1-a1 (a5).
De 28e zet van zwart kostte 0 seconden, dat kan Dick nooit zelf gedaan hebben.
Volgens Dick werd deze zet automatisch teruggenomen en kon Daan hierdoor twee zetten achter elkaar doen, maar zo te zien draaide Daan alleen maar zijn vorige zet terug.
Het commentaar van Daan, die hiervan blijkbaar niets heeft gemerkt:
Hij kon 5 zetten lang een paard winnen door een simpel pionzetje, dat had ik ook niet door trouwens... daarna bracht hij een loperoffer dat ik ten onrechte niet aannam, even later kon hij een loper van mij vangen, vervolgens blunderde ik met een loperoffer dat hij weer niet aannam, even later stond ik huizenhoog gewonnen (plus 8), dat verknalde ik weer, daarna had ik na 50 weliswaar een winnende aanval maar met nog 18 seconden voor mij en 24 voor Dick...afijn na 59 zetten gaf hij op. Terechte overwinning? Mwah. Hooguit omdat ik op de koningsaanval speelde, het had evengoed fataal kunnen aflopen.

Rimme overkwam tegen Bas op zet 5 een muisslippertje: waar e3 in het Slavisch gebruikelijk is, kwam e4 op het bord en verdween meteen. In het vervolg sneuvelde de hierdoor onverdedigde d4-pion en verloor Rimme een stuk. Na 22 zetten vond hij het welletjes.

Ailko kon na het geniepige 21. b3 een dame pennen doordat Eugen het voor de hand liggende 21. .. cxb3 speelde en overzag dat zijn dame op dezelfde diagonaal stond als zijn ongerokeerde koning. Eugen speelde nog door totdat er mat in twee op het bord stond, maar kon Ailko niet meer in moeilijkheden brengen.

Victor won eindelijk zijn eerste partij. Hij kon tegen Rob een dame winnen maar vond een kwaliteit voldoende en kreeg hierin gelijk. Nadat Rob een kans had gemist om terug te komen in de partij ging hij door zijn vlag in een stelling waarin stukverlies onvermijdelijk was.
De uitslagen:

Arjen (4,5) - Maarten (4) 1 – 0
Albert (3)  - Pieter (3)  0 – 1
Daan (3)    - Dick (3)    1 – 0
Rimme (2,5) - Bas (2,5)   0 – 1
Ailko (2,5) - Eugen (2)   1 – 0
Rob (2)     - Victor (1)  0 – 1
Gerben oneven

De stand:


Het arenatoernooi (10+5 rapid) had deze week maar twee deelnemers.
Aran won met 3 ½ – ½ (of 9 – 1) van Peter Nitschke.
Hopelijk is er deze week wat meer belangstelling!

Bas

4 opmerkingen:

  1. Nog even iets over die 28ste zet van mij. Dat was een muisslip, ik wilde helemaal geen Ta1-c1 doen, en ik zette inderdaad direct de volgende zet de toren weer terug. Ik dacht tijdens de partij dat Dick ook weer zijn toren terugzette omdat hij in tijdnood was was (hij had nog 33 seconden).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kan ook een pre-move order zijn geweest van Dick?

      Verwijderen
  2. Mooi woord: wraakschaak
    Mooi verslag
    Arjen is gewoon een aardige jongen, we gunnen het hem graag.

    BeantwoordenVerwijderen