roterende banner

vrijdag 24 mei 2013

SGA cup finale ENPS-Caissa

De SGA-bekercompetitie is begonnen in 1969, 2x wisten we de halve finale te halen. In het jaar 1975/76 verloren we nipt in de halve eindstrijd van MEMO met 2½-1½. We weten helaas niet wie toen onze helden waren, het was dan ook voor mijn ENPS tijd. Misschien dat Gerie of Benno iets kan vinden in archieven hierover. In 2003/2004 verloren we in de halve finale van VAS, alleen Kees wist te winnen.
Net als alle jaren begonnen we in 2012/13 weer hoopvol. Misschien wat hoopvoller dan normaal. We hadden immers op papier met Peter H, Ruud en Stefan drie nieuwe spelers erbij. Samen met bijvoorbeeld Kees, Peter N en een in vorm zijnde Ben hadden wij naar mijn gevoel een aardig team! Dik in de 1900. Al snel bleek echter dat Ben en Ruud hooguit een reserve rol wilden hebben.
De eerste ronde hadden we een makkie, vrijgeloot.

De tweede ronde haalden we bij Grasmat een toch wel zwaar bevochte zege. Qua rating waren we zwaar favoriet, maar in de praktijk viel het niet mee. Als het iets anders was gelopen, hadden we er toen al uit gelegen!
Overigens speelden we later tegen Grasmat voor de competitie, alleen Kees, toen aan op bord 1, gaf een halfje af.

De derde ronde speelden we tegen ES80 (ik moet nog aan de nieuwe club naam wennen). Helaas konden een aantal basisspelers niet aanwezig zijn. Maar wij hebben gelukkig de beschikking over een leger met prima invallers. Het werd een heel overtuigende zege! Pieter, Mark en Erik hielpen ons er doorheen die avond, samen met Peter H natuurlijk. Die heeft geen bekerwedstrijd gemist!
In de competie speelden we ook tegen ze, aan de 4 eerste borden wonnen we met 2,5 – 1,5. De beker ging dus veel soepeler!

We zaten voor de 3e keer in de geschiedenis in de halve finale! Dat werd een uitwedstrijd (wederom een uitwedstrijd) dit keer tegen Het Probleem, de club van mijn trouwe (21 jaar) kroegloperstoernooi collega Paul Scheermeijer. Het was gruwelijk spannend, onze website deed geweldig mee.
We waren wel weer met het complete “grasmat team”. Kees en Peter N gingen tenonder. Stefan won waardoor de opdracht voor Peter eenvoudig was… remise was geen optie! Erg kalmpjes pakte hij het volle punt!
 Bij gelijke eindstand valt het laatste bord af. We zaten in de finale!

De finale

Tegen het op papier erg sterke bekerteam van Caissa waren wij de underdog, zij leken met 3 dikke 2100+ spelers favoriet. Maar ondanks die “overmacht” vlogen ze de eerdere ronden er bijna uit tegen Almere en De Raadsheer. Ook wij zouden dus een kans moeten hebben.

Onze lineup bestond uit Ruud (met wit, zijn eerste bekerwedstrijd dit jaar) Peter H, Stefan en Peter N. Caissa had slechts 2 van de 3 2100+ heren in haar team, dat gaf hoop!
de ronde tafel
Het legertje supporters aan onze kant werd steeds groter, zij waren veelvuldig aan de ronde tafel te vinden. Wie kwamen namens ENPS onze mannen aanmoedigden? Ik heb Sander, Niek, Victor, Steve, Johan, Rimme, en Mieke gezien. Maar ook Tony, die intern schaakt bij de Raadsheer, nevenlid Gerie en dubbelfan Huib, verder deed oud ENPS’er Corneel gezellig mee bij ons.

Nirav Christophe - Peter Hoekstra 0-1
Al snel na de opening mopperde Peter H, “ik sta niet zo lekker”, Ruud had lekker de ruimte, Stefan leek aardig te staan en de stelling van Peter N leek gezond, maar hoe of ie nu echt stond….Steve was tevreden over Peter N’s stand, kijk… dat hoorde ik natuurlijk graag.

Peter H’s stand verbeterde behoorlijk, hij kwam melden, op weg naar een peuk… ik hou het nog wel een zet of 20 vol.

Stefan Lehmann - Dennis Breuker 1-0
Stefan was ondertussen in deze, voor hem dan, top week, aan het winnen. Sterker hij won. ENPS stond voor in de finale, het bierdrinktempo ging daarop bij de supporters omhoog!

Ruud kreeg het moeilijker, zijn dame stond wat buitenspel, en zijn koningstelling kreeg een pionnen storm over zich heen. Dat ging uiteindelijk niet goed, Ruud verloor, het was 1-1.
Ruud van Caspel - Jack Blanchard  0-1

Ondertussen had Peter H,  op bord 2 een plusstelling in handen. Hoe is het mogelijk na die openingsfase.  Als Peter dat zou winnen…. pakken  we de cup, zo simpel is dat (bij 2-2 valt immers bord 4 af). Op bord 4 zat, zoals we inmiddels Peter N, Peter had een kwaliteit verloren maar had voor zijn doen veel tijd, veel meer ook dan zijn tegenstander! Peter vroeg mij of ie mocht afwikkelen naar een remise stand, in dat geval zou Peter H moeten winnen. Ik vroeg Peter N om op winst te spelen, want in dat geval,  als  Peter N de winst pakken,  zouden we bij Peter H genoeg hebben aan remise.

Lance Oldenhuis - Peter Nitschke 0-1
Peter N wist het kwaliteits nadeel, wellicht ook dankzij de klok om te buigen naar winst! We stonden 2-1 voor!

Alleen Peter H nog, hij stond nog steeds beter, maar zijn koning werd omsingeld door zware stukken… Zou ie het houden, tegenstander had nog minder dan een minuut, en na iets van 100 gevaarlijk uitziende omsingelings zetten gaf ie plots de dame weg!

ENPS Yessssssssssssssssssssssssssssssssssssssssss

We wonnen met 3-1! Een, voor ENPS, een geweldig resultaat!
Nog een leuke prijs,  volgend jaar mogen we  als bekerwinnaar van Amsterdam,  meespelen voor de KNSB beker. 
Ronald

2 opmerkingen:

  1. Mooi verslag Ronald!
    Het staat ook al op de SGA-site gemeld.

    Volkomen terecht dat je Peter N door liet spelen, omdat Ruud al verloren had hadden we echt helemaal niets aan een remise...

    BeantwoordenVerwijderen