roterende banner

donderdag 17 maart 2011

4-4 voor het 4e

Het vierde team, dat op de zesde plaats staat in een poule van acht, had vooraf misschien getekend voor een gelijkspel tegen koploper ES '80, maar toen de laatste partij was afgelopen overheerste toch de teleurstelling.

Teamcaptain Theo had een lepe opstelling bedacht, waarbij hij zichzelf op bord 1 zette, zogenaamd om de klappen op te vangen, maar in werkelijkheid natuurlijk om de speler met de hoogste rating te ontlopen, want die speelde op bord 2, tegen mij. Verder had hij Victor zwart gegeven, tot diens grote schrik. Ik bood hem nog aan met mij van plaats te ruilen, zodat ik het op kon nemen tegen Ron van Leeuwen, maar dat vond Victor nou ook weer niet nodig.

In eerste instantie leek deze opstelling een meesterzet van Theo. Hij won zelf op bord 1 in slechts vijf zetjes. De tegenstander maakte in de opening een blunder die hij tegen mij nooit gemaakt zou hebben, omdat ik nou eenmaal nooit 2. …d5 speel in het koningsgambiet. Mijn tegenstander speelde Scandinavisch en ik besloot om rustig te spelen (het Blackmar Diemergambiet is een leuke opening, maar niet direct geschikt voor een competitiewedstrijd). Victor kwam goed te staan en sloeg gedecideerd een remiseaanbod af. Albert zette zijn uitstekende serie voort. Deze kanjer van het vierde won snel en bracht daarmee zijn TPR boven de 2000! Ook Rahmat won. Joost speelde twee borden hoger dan normaal een nette remise. Ook Victor besloot later tot remise. Vier punten al!

Maar toen begon het drama. Ik had een mooie stelling weten te bereiken, maar dat had me wel nogal wat tijd gekost. Toen ik nog acht minuten had en mijn tegenstander geloof ik nog meer dan een half uur, slaagde ik erin een mat in twee op het bord te krijgen, maar dan wel voor m'n tegenstander. Als ik h3 had gespeeld, was er niets aan de hand geweest, maar na g3 zag ik opeens een dame op h3 verschijnen en ik kon meteen opgeven. Zet me volgende keer maar op het negende bord, Theo!

We hadden nog een half punt nodig uit twee partijen, maar op bord 8 zat Dick verschrikkelijk in tijdnood, en Rimme stond goed (zei Bas tegen me, en ik zag dat z'n handen jeukten) maar ook hij zat niet zo ruim in z'n tijd. Uiteindelijk verloor Dick op tijd en gaf Rimme in tijdnood een volle dame weg. Zo kwam ES '80 toch nog vrij goed weg.

Maar laten we positief afsluiten: 1 matchpunt halen tegen de koploper is niet slecht, en volgens mij kunnen we nu ook niet meer degraderen. We moeten nog tegen de nummers 7 en 8. Zal Alberts TPR de 2100 overschrijden? Zal ik nog eens iemand mat zetten? Zal Victor met wit of met zwart spelen? Half april weten we meer.

Arjan van Tuijl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten