roterende banner

woensdag 30 mei 2018

De Keizeraanpassing. Top of Flop?

Kees heeft eens een lezing gegeven over het Keizersysteem. Zijn conclusie was dat de ranglijsten die Keizer oplevert het meest geschikt zijn voor een competitie waarbij niet iedereen evenveel rondes meedoet. Elk denkbaar systeem heeft duidelijke nadelen, zei Kees, maar Keizer heeft veruit de minste nadelen. Keizer wordt daarom door bijna alle clubs gebruikt. Het werkt zo’n beetje als vlogt.

Iedereen krijgt ‘keizerpunten’ waarop de ranglijst wordt gesorteerd. Per ronde kun je nieuwe keizerpunten verdienen, en wel volgens de volgende verdeling:

Winst      = je krijgt de 1x de waarde van je tegenstander erbij;
Remise     = 1/2x de waarde van je tegenstander;
Verlies    = 0 punten, ongeacht je tegenstander;
Extern     = 2/3x je eigen waarde (en dit is onafhankelijk van
                                               je externe score);
Niet komen = 1/3x je eigen waarde.
 
Er zijn nog wat corrigerende factoren, neem bijvoorbeeld het ‘doorkeizeren’ aan het einde van de competitie. Maar bovenstaande vijf scoringsregels zijn de basis van het systeem, en die zijn in de praktijk uitentreure getest.

Zo gebruikten wij het dus ook, totdat er iets geks gebeurde. Vorig jaar heeft het bestuur een wijziging van de berekening voorgesteld in de ALV. De waarde voor ‘Niet komen’ zou moeten worden veranderd van 1/3 naar 1/5. De gedachte erachter, of eigenlijk de wens, is dat meer komen beloond wordt en minder komen gestraft. Tenminste, dat denk ik, ik weet het niet precies.

Ik vond het maar een vreemde wijziging. Waarom zou er een aanpassing nodig zijn voor een systeem waarvan het bewezen is dat het optimaal presteert? En waarom zo een grote verandering, van 1/3 naar 1/5. Want áls er dan al gefinetuned zou moeten worden, waarom zou aanpassen met een klein stapje, van 1/3 naar bijv. 0,3 of 1/4 niet beter zijn?

Principieel leek me het voorstel verkeerd. Maar omdat discussies hierover tijdens een ledenvergadering altijd heel ingewikkeld en oeverloos kunnen worden, en je je aannames nooit hard kunt maken, dacht ik: laten we het gewoon maar eens proberen. De meeste leden dachten zoiets, neem ik aan, want het voorstel werd aangenomen. Maar ik dacht ook erbij: wel ff opletten wat het effect gaat zijn.

We hebben nu twee competitiehelften gespeeld met de nieuwe formule. Dat is een mooi praktijkexperiment. Maar hoe kun je nou ondubbelzinnig checken of de effecten positief of negatief zijn geweest? De nederlands/australische Peter Nitschke bijvoorbeeld, is overtuigend kampioen geworden door beide helften te winnen. Daar valt niks op af te dingen, en ook niets uit af te leiden.

Er moet iets zijn waarmee je de plaats van alle leden op elke willekeurige ranglijst en plek daarop kunt voorzien van een soort van betrouwbaarheidsfactor. Na even nadenken kwam ik op de ‘scheefheidsindex’

Je moet de Keizeruitkomsten vergelijken met iets anders, dat ook een betrouwbare maat voor iemands prestatie is. Die maat is gelukkig al aanwezig in de lijst zelf, namelijk je TPR. TPR is niet geschikt om een winnaar van een competitie aan te wijzen, maar het is wel een ideale maat om iemands relatieve kracht gemeten over een (variabel) aantal partijen weer te geven.

Met behulp van Excel is het gemakkelijk de lijsten naast elkaar te zetten en per persoon het verschil te scoren.

Ik heb het als volgt aangepakt: Ik nam de lijst en nummerde eerst op Keizer en daarna op TPR-volgorde. Dan neem ik het verschil (zonder + of – teken) van De keizerplaats en de TPR-plaats. En voila, je hebt iemands ‘scheefheidsindex’. Een paar voorbeeldjes van de meest recente ranglijst:
               Keizerplaats TPR-plaats Scheefheidsindex 
Peter Nitschke 1            1          0
Kees Bakker    2            2          0
Bas Jonkers    4            7          3
Niek Verweij   7            5          2
Als je het gemiddelde van alle scheefheidsindexen neemt heb je de scheefheidsindex van die hele competitieronde. (Ik haalde wel eerst degenen die 3 of minder partijen hebben gespeeld eruit, want die doen niet serieus mee in de competitie) Hoe groter de index, hoe slechter de gebruikte methode om de ranglijst vast te stellen. Hier een overzichtje van de afgelopen zes competitiehelften:
                    scheefheidsindex
2015/16   1e helft  2,34
          2e helft  1,7
2016/17   1e helft  2,33
          2e helft  2,5
2017/18   1e helft  3,37
          2e helft  3,24
(Hier staan mijn excels met de complete berekeningen)

Het is duidelijk dat de nieuwe methode een ongewenst effect heeft. Mensen komen op een verkeerde plek op de ranglijst terecht; gemiddeld zit elk lid in 2017/18 één plaats meer verkeerd dan in de voorgaande jaren.

Het komt natuurlijk vooral doordat extern spelen relatief veel meer waard geworden is. Maar ook doordat de verhouding van de punten voor ‘winnen’ en ‘remise’ t.o.v. ‘niet komen’ uit balans is.

Mijn conclusie is dat de cijfers laten zien dat de voorgestelde verandering een negatief effect heeft gehad. Een flop dus. Het was een interessant experiment, en het heeft aangetoond dat we komend seizoen weer met de originele Keizerpunten aan de slag moeten. Weer stemmen in de komende ALV?

Niek

zaterdag 26 mei 2018

3e avond summerschool

Mischa verslaat Johan en wint groep B!
De kampioenen van '17/'18 op rij:
groep A: Peter Nitschke
groep B: Mischa de Rue
groep C: Victor Bartman
Twee spelers gaan aan kop in de zomercompetitie. Sanne en Marcelo mogen volgende week onderling uitmaken wie de kampioen wordt.
Partijen ronde 1       |       Partijen ronde 2       |       Partijen ronde 3       |       Stand na drie ronden

De externe competitie zit er ook op voor dit seizoen. Donderdag speelde ENPS4 de allerlaatste wedstrijd, die verloren ging. Niet teveel woorden aan vuilmaken dus, maar ik wil wel zeggen dat we er weer een topscorer bij hebben. In klasse 2A is Haydar Kilinc met 6 uit 7 de beste gebleken! Gedeeld vierde staan daar Albert en Mischa met 5 uit 7. Onze zeven acht teams hebben vier vijf (*) topscorers opgeleverd:
ENPS 1    Francisco Hernandez 7  uit 8 (EERSTE)
ENPS 2    Kees Bakker         6½ uit 7 (EERSTE)
ENPS 3    Martin Rekelhof 
          & Theo Bakker       4½ uit 7 (gedeeld 8ste)
ENPS 4    Haydar Kilinc       6  uit 7 (EERSTE)
ENPS 5    Albert de Roo       5  uit 7 (gedeeld 4de)
ENPS 6    Marcello Ribeiro    9  uit 9 (EERSTE)
ENPS 7    Gerard Visser       4  uit 6 (gedeeld 4de)
ENPS CUP  Peter Hoekstra      3½ uit 4 (gedeeld EERSTE)(*) 
De training van Tom is 2 weken uitgesteld.

Niek

(*) update 29/5: Ik was nog iets vergeten! We hebben vijf (5!!) topscorers. Onze eigen "Pete" Hoekstra is topscorer van het bekertoernooi. Ik heb hem snel toegevoegd. De top drie van de beker ziet er zo uit:
1/2 ENPS          Peter Hoekstra      3½ uit 4
    Oosten-Toren  Xander Giphart      3½ uit 4
3   ENPS          Francisco Hernandez 3  uit 4 
Ook weer met een hoge Francisco, die ongedeeld derde is geworden.

dinsdag 22 mei 2018

Kroeglopen onder de grond

Het schijnt dat Bas een jaar geleden op een kroegloperstoerenooi(klt)vergadering in de tuin van Ronald Post gezegd heeft: "Een klt, zou dat ook niet werken in de metro? Dan speelt iedereen gewoon op verschillende stations een ronde ipv steeds in een andere kroeg".

Ronald Post heeft dit plan opgepakt, contact gezocht met de gemeente en alles georganiseerd gekregen. Het is onderdeel geworden van de opening van de Noord-Zuidlijn op 21 juli. Ik vind dat echt ongelooflijk knap van Ronald. Ik was al vroeg op de hoogte van het plan en ik had van te voren 0% vertrouwen in de levensvatbaarheid van het idee. Het blijkt maar weer eens dat Ronald zijn ere-lidmaatschap meer dan waard is.

Onder het mom van "de nieuwe metro voor en door Amsterdammers" zijn er een 50-tal lokale initiatieven bij de opening, waaronder dus het schaken. En nu komt het mooiste: van al die initiatieven is het schaken gekozen als speerpunt van de (online) campagne.

Vanavond hebben enkele (ENPS)schakers dus een promofilm en -foto's gemaakt. De enps-ers Ronald, Bas, Kees en Niek aangevuld door Paul Scheermeijer en Marjolein Theunissen waren de acteurs. De shooting was in de n.z.-lijn, een excursie op zich, en het was allemaal ontzettend leuk en heel professioneel.

Minder leuk was het scenario. Er was bedacht dat een schaker (dat was ik) mat werd gezet door een ander (dat was Bas). Er werd redelijk uitgepakt met verschillende technieken, ik ben heel benieuwd naar de resutaten. En die worden gelukkig al snel, 6 juni, publiek gemaakt. Ik ga dat natuurlijk breed uitmeten op het blog, dus dit verhaal krijgt een vervolg.

Hieronder alvast een paar foto's
Niek




Ivanchuck en Konijn L9

Je kent dat wel. Aan het einde van een speelronde vraag je een bekende: "En, hoe ging je partij?". Hij kijkt even pijnlijk en steekt van wal "Ja, nou ja, na Pxf6 had ik natuurlijk niet gelijk terug moeten nemen, maar eerst Lb5 schaak, dan e3, ..."

"Ho, ho," probeer je nog. "Ik heb de partij niet gevolgd, dus ik weet niet of het zin heeft ...."

Maar het is al te laat. De bekende is nog te diep afgedaald in het gedachtenlabyrint van zijn wedstrijd en gaat verder: "... en tóen had ik pas op f6 terug moeten slaan, want nu kwam Dh5, konijn L9, en ..." bla bla bla

Het enige dat je kunt doen is vaagjes af en toe "..ohja.." mompelen en zo snel als mogelijk weer weglopen.

Nou, dít dus, maar dan keer een miljoenmiljard deed Ivanchuck in het volgende filmpje. Het is een van de mooiste filmpjes uit de schaakgeschiedenis geworden. Wat een enthousiasme, wat een vuur en vrolijkheid. Zoals deze man zijn partij beschrijft, zó expressief, het is alsof je naar een spannend verhaal luistert. De technici hebben heel fraai een schaakbordje ingemonteerd zodat je mee kunt kijken in Ivanchuks hoofd en alle varianten makkelijk volgt. Maar dat was niet eens nodig, je kijkt toch niet naar het bord, je ogen blijven aan het hoofd van Chucky haken. Schitterend! Snel kijken. Hoogtepunt is op 4 minuut 30: "I started to calculate f5..." en verder. Hahaha.

(NB: filmpje is al een paar maanden oud, maar ik liep er pas nu tegen aan)


Niek

zaterdag 19 mei 2018

2e avond summerschool

De avond begon met twee flessen champagne, om het kampioenschap van ENPS6 te vieren. Kees vroeg zich hardop af of we naast de jaarlijkse externe kanjer ook niet de beste captain zouden moeten kiezen. Er zijn 7 ENPS teams, en ook een voor de beker, dus al acht kandidaten. Met zijn champagne-campagne heeft Kees al aardig wat stemmen gestolen lijkt me. Dit is je reinste corruptie! Het lijkt de FIDE wel.

Jeannot, Steve, Sanne en Marcelo gaan met 2 uit 2 aan kop in de zomercompetie. Een van hen zal waarschijnlijk zomerkampioen gaan worden. Geestelijk vader van het zomerschaken, Pieter Oldenhove, kwam gelukkig ook weer eens en won.

       Partijen ronde 1       |       Partijen ronde 2       |       Stand na twee ronden       |      

En Victor maakte remise met Har in de finale van de C groep. Omdat hij vorige week had gewonnen is Victor matchwinnaar en C-kampioen!


Kees verzorgde de les van de avond. Hij besprak einspelen op een zo elementair mogelijk niveau. Kees, een berucht eindspeltalent, put al zijn kennis uit zijn lievelingsboek "Chess Endings" van de rus Yuri Averbakh. Na afloop verlootte hij dit boekje, en Wijnand Wortelboer werd de gelukkige. Voor de teleurgestelde verliezers van de loting: het boek is uit 1966 maar is nog steeds te koop, voor maar €15,-


Hierboven een van de stellingen. Wat is de goede zet: Tc3 of Ke6?

De thema's die Kees behandelde waren o.a. deze eenvoudig te onthouden wetten:
  • Zet je toren achter en niet voor of naast de vrijpion (*) (dit geldt voor zowel de aanvallende als verdedigende partij);
  • Gebruik de koning als actief aanvalsstuk, tenzij het een dame-eindspel betreft;
  • Niet varianten berekenen maar velden tellen;
  • Spreek vooraf met jezelf een duidelijk moment af vanaf wanneer je stopt met piekeren en gaat vluggeren.
  • Activiteit belangrijker dan materialiteit;
  • Zolang er een paard is, is er een vork;
  • Een loper wordt sterker in het eindspel;
  • Lopers van ongelijke kleur maakt sneller remise.
 Niek

(*) Update zondag 20 mei - Het was voor deze regel dat Kees dit diagram liet zien:
Wit aan zet. Pieter riep vrijdag gelijk de zet Td5! maar het juiste antwoord was Ta4. Pieter hield nog even vol dat Td5 ook goed zou zijn.

Gisteren mailde hij me:
"Houdini vindt na een kwartier rekenen nog steeds dat Td5 (+0.76) ietsje beter is dan Ta4 (+0.45). In de analysereeks is er na een zet of 10 geen duidelijk winst voor wit op het bord."

Ik heb het gecontroleerd met Stockfish (die is toch  veel (?!) sterker dan Houdini) en die geeft na 10 minuten Td5 de waardering 1.97 en Ta4 1.65

Desgevraagd zei Kees: "Computers zijn geen mensen, voor een computer maakt het niet uit, winnen is winnen, voor mensen is het ene veel makkelijker dan het andere...."

Ik denk dat de conclusies zijn:
  1.    Pieter is een eigenwijze man;
  2.    Td5 is een goede & interessante zet;
  3.    Kees' vuistregel blijft overeind;
  4.    De stelling is gewonnen voor wit, of de toren naar d5 of a4 gaat maakt niet uit.
mee eens iedereen?

donderdag 17 mei 2018

Kampioenswedstrijd: donderdag 17 mei TOG 1- ENPS 6

Supporters van ENPS 6,

Donderdag spelen wij de kampioenswedstrijd van ENPS 6 van dit seizoen. We staan met 12 matchpunten alleen bovenaan. Kijk maar:
Als we winnen zijn we kampioen, als we 4-4 spelen dan hangt het af of De Amstel wint met minimaal 7-1 van de Raadsheer. Sinds de wedstrijd Spanje - Malta (12-1) weet men dat het beter is om het niet aan te laten komen op een beter doelsaldo. We spelen daarom zoals dat heet op ‘eigen’ kracht voor een overwinning. Het zal spannend worden, maar reken op de “9e man”, onze supporters. Wij hopen dat de supporters van ENPS 6 donderdagavond 17 mei massaal toestromen naar het Dovenontmoetingscentrum aan de Stadhouderskade 89 om ons naar de overwinning te juichen. Zegt het voort en komt allen kijken!

Forza ENPS 6, Kees

woensdag 16 mei 2018

ENPS 5 verliest laatste wedstrijd

Het vijfde achttal heeft met 5-3 verloren van Caissa 7. Ronald Post scoorde het enige volle punt, naast vier remises. Daarmee hebben we naar alle waarschijnlijkheid voldoende bordpunten verzameld om in de tweede klasse te blijven. Alleen als de andere degradatiekandidaten hun laatste wedstrijden winnen, degraderen we alsnog. Die wedstrijden worden vandaag en morgen gespeeld.

Omdat ik zelf meespeelde, heb ik niets gezien van de andere partijen. Ronald mailde me gisterenmiddag dat mijn tegenstander vermoedelijk Coen Venema zou zijn en dat die altijd 'van die gambietjes' speelt. 'Ik kijk nog even naar het Morra-gambiet' , mail ik terug. En ja, aan de witte kant van het bord zit Coen en de partij begint 1 e4 c5 2 d4. Toen Coen op de dertiende zet afweek van mijn vijftig jaar oude boek begon ik prompt te knoeien, maar gelukkig ging ook hij minder doeltreffend te werk. Ik bleef op de been, kwam misschien zelfs beter te staan, maar besloot met nog anderhalve minuut op de klok remise te forceren.

Victor, 16 mei 2018

PS 17/05/18: enps 5 veilig
De Raadsheer 3 heeft met 2-6 verloren van Fischer Z. Dat betekent dat ENPS 5 veilig is. Zelfs als VAS 6 vanavond wint van Oosten Toren en op 5 matchpunten komt tegen de 4 van ons en De Raadsheer, worden we gered door onze bordpunten: 25,5 tegen 22,5.
vriendelijke groet, Victor

dinsdag 15 mei 2018

De blunders van Johan

Hieronder de diagrammen die Johan liet zien bij zijn lezing van afgelopen vrijdag. De opgave bij ieder diagram is:
  1. wat is de blunder
  2. waarom is het een blunder?
  3. wat is wel de goede zet?
De antwoorden staan verborgen onder elk diagram. Selecteer met je muis het stukje tekst in de witregel na "Blunder", "Juiste zet", etc. en je ziet het antwoord. Het is het leukst als je de regels één voor één naloopt.

Topalov-Kasparov (z aan zet) Amsterdam 1996 
Blunder: 16... Ta6?
Er volgt namelijk: 17. Pd8
De enige juiste zet is: 16... Ld7, echter deze stelling is toch moeilijker dan ik dacht. Kasparov was denk ik bang voor 16... Ld7 17. Pe7 Lxe7 18 Lxe7 Kxe7 met sterke aanval voor wit.

Leko – Anand (w) Dortmund 2004 
Blunder: 75. Kc7? 
Er volgt namelijk: 75... g3 76. Te8 Tf7
Enige juiste zet is: 75. Kd6 (moeilijkste stelling)

Lautier-Gelfand (w) Duitsland, 1997
Blunder: 33. Ld4? 
Er volgt namelijk: 33.. Pd2 34. Tb2 Pf3+ en 35. ... Pxd4, wint een stuk
Er zijn 2 alternatieven: La7 of Pa4.

Karpov-Anand (w) Linares 1991
Blunder: 39. Dxf6?
Er volgt namelijk: 39... Kxf6, met winnend eindspel maar het was niet direct uit. Er volgde: 40.Kg1 Lb1 41.Pf1 Lc2 41.Pd2 Ke6 43.Kf2 d5 44.cxd5 Kxd5 45.Ke3 Ld1 46.Kd3 Lxb3
Enige juiste zet is: 39. De2, karpov was terecht wel bang voor Da1 en mat op h1. Na 39. De2 Da1 volgt echter 40. Dxh5 met eeuwig schaak.

Karpov-Agdestein (w) Gjovik, 1991
Blunder: 55. d5?
Er volgt namelijk: 55.. Dc2
Juist is: 55. Dd5+

Portisch-karpov (z) San Antonio 1972
Blunder: 25... Kh8?
Er volgt namelijk: 26. Td5
Beste zet is: 25... f5, 25... Te6 kan ook, is niet verliezend maar verzwakt stelling wel.

Johan van der Maas

zaterdag 12 mei 2018

Eerste avond summerschool

In verband met een externe wedstrijd en  twee partijen voor de play-offs werd de traditionele zomertraining buiten in de tuin gehouden. Dat was erg zomers en gezellig. Johan van der Maas gaf een ontzettend leuke lezing.

Johan behandelde zeven (super)grootmeesterstellingen waarin een van de GM's blunderde. Samen met ons zocht Johan naar de blunder, vertelde waarom de blunder gemaakt werd, en wat dan wel de goede zet was. Een erg interessant concept voor een lezing.

(foto's door Robin)

Bijzonder vond ik ook dat Johan de stellingen niet heeft overgenomen uit een boekje, maar hij heeft ze in de loop der jaren zelf verzameld uit partijendatabases. Er zaten pareltjes tussen. Drie blunders waren van Karpov, en één van Kasparov. Ik heb gevraagd of Johan ze wil publiceren op het blog. Dit gaat dus vereeuwigd worden gelukkig.

Uitslagen eerste ronde van de zomercompetitie:
Games in Round 1 - 11-5-2018.

1 Dirk de Graaff     - Peter Nitschke   0-1
2 Jeannot Tuinman    - Theo Bakker      1-0
3 Arjen Wiering      - Robin Blenderman 1-0
4 Steve Michel       - Bas Jonkers      1-0
5 Albert de Roo      - Niek Verweij     0-1
6 Sanne Visser       - Mark Hecker      1-0
7 Bert Wijchgel      - Michiel Smit     ½-½
8 Wijnand Wortelboer - Dick Lagrand     1-0
9 Duck Wals          - Adrienne Cramer  0-1
10 Maarten Roos      - Allard de Liefde 1-0
11 David van Os      - Marcelo Ribeiro  0-1
12 Tom Bottema       - Roeland Kief     1-0
Ons zevende zit links. Jan de V. speelt mee met Laurierboom.
Allard moest op bord 4 tegen N.O. Hij was dus toeschouwer.

Het zevende won van Laurierboom en is kampioen geworden.

De uitslagen van de play-offs zijn me helaas niet bekend (ik werd door Albert met handen en voeten gebonden aan het bord). Willen degenen die het weten in de comments bijschrijven?

Niek

donderdag 10 mei 2018

Vind de verkeerde zet

Het onderwerp van vrijdag a.s is: “Vind de verkeerde zet”. Een “interactieve les” dus. Grootmeester John Nunn schreef eens een hoofdstuk over de blunders van grootmeesters in onschuldige stellingen. Dit is een variant erop. Er wordt een spannende gelijkwaardige stelling getoond van een partij van 2 Grootmeesters. Bij elke stelling vragen wij ons af.
  1. Welke foutieve zet speelde de grootmeester en waarom? 
  2. Welke dreiging miste hij/zij/het cq wat is de weerlegging? 
  3. Wat had de grootmeester dan wel moeten spelen? 
Een vb : In de diagram gaat Karpov met zwart aan zet in de fout. Wat speelde hij?
Het antwoord, ook tegen wie hij speelde, volgt vrijdag.

Johan

woensdag 9 mei 2018

Programma summerschool en play-offs

De Summerschooltrainingen worden verzorgd door Johan, Kees, Tom en Aran:
11 mei  Johan vd M :   Vind de verkeerde zet
18 mei  Kees Bakker:   Practische eindspeltips voor iedereen
25 mei  Tom Bottema:   Onderwerp moet nog bekend worden
1 juni  Aran Köhler:   Onderwerp moet nog bekend worden

Buiten de Summerschooltrainingen die plaats vinden van 20:00 tot 21:00 uur zal de gebruikelijke zomercompetitie gespeeld worden. Deze zal 4 ronden betreffen met een speeltempo van 1 uur per persoon per partij. Daarnaast:

Play-offs B:
Johan vd Maas tegen Mischa de Rue (loting vindt aankomende vrijdag plaats)
11 (eerste partij vangt aan om 21:00 ) en 25 mei (indien nodig een uitrapid/vlugger avond op 1 juni

Play-offs C:
Har Lesmeister tegen Victor Bartman (loting vindt aankomende vrijdag plaats)
11 en 18 mei en indien nodig uitrapid/vluggeravond op 25 mei

Tevens zal ENPS 7 tegen Laurierboom 3 op 11 mei aantreden. Een duel waarin men de titel kan pakken. Als ik goed heb gekeken volstaat een 2-2 gelijkspel.
http://www.sgaschaken.nl/competitie/standen-en-uitslagen/viertallen/

groet, Peter H

dinsdag 8 mei 2018

Andermaal Kolder in de Polder

Of hoe ENPS 2 een zekere winst mist

Het tweede was al kampioen voordat we aan de wedstrijd tegen Almere begonnen. Toch werd het geen feestelijke avond. Tegen een team dat veel zwakker was dan wij zat er onverwacht veel tegen.

Het begon al vooraf, de drie hoogste ratinghouders konden niet meedoen: Tom (2161) was verhinderd, Sanne (1919) werd zondag vader (jaja!) en Stefan (1950) zit op maandagen altijd in Duitsland.

Desondanks waren we nog steeds favoriet, op 7 van de 8 borden hadden we Elo-overwicht. Alleen Jan had iemand tegenover zich, Ahnaf Uddin, met meer Elo (1989). Niettemin speelde Jan de sterren van de hemel. Kijk wat voor een superstelling hij kreeg (Jan met wit aan zet):
Het is een moeilijke stelling, maar het is duidelijk dat Jan prachtig staat. De zwarte koning staat vast in het midden met alle witte stukken op hem gericht. Mijn computer geeft aan dat hier 1.f5! (+ 1,5) gespeeld moet worden, of 1. Pd5! (1. ... exd5 2.exd6 Dxd6 3.Pf5!). Wit had dus twee killerzetten tot zijn beschikking. Helaas koos Jan het mindere (maar ook niet slechte) 1. Dg4, maar na 1. ... Dd7 2.f5? (nu is f5 niet meer goed helaas) 2. ... dxe5 3.Txe5 stond hij toch iets minder en verloor later ook nog.

Verder valt een reeks van vier remises in de middenmoot op:
Allemaal tegen jongens met mindere Elo’s. Kees en ik (Niek) hadden erg graag meer gewild maar we mochten uiteindelijk nog heel erg blij zijn met onze halfjes. En Boudewijn en invaller Ronald Post deden hun best maar kwamen er niet door.

Maar geen nood, want met hele punten van Bert (hij kegelde een jeugdspelertje omver), Bas (won een toren in een eindspel) en invaller Martin Randt (Blitzkrieg!! De ex-Hamburger was na een klein uurtje al klaar) werd de eindstand 3-5 voor ons. Niet heel tevreden, maar zeker niet ontevreden ging ik slapen.

Tóén kwam de klap want ik kreeg tot mijn schrik - vanmorgen dit appje van Bas:
De eindstand gaat dus 4-4 worden. Helemaal mijn schuld, want ik ben captain en was even vergeten de speelgerechtigdheid te checken. Verschrikkelijk, bah bah bah, wat een drama. Domme pech, met de nadruk op dom. Het is dus voor de 2e keer binnen één maand Kolder in de Polder.

Niek

zaterdag 5 mei 2018

Peter Nitschke kampioen van ENPS 2017/18

De 15e en laatste ronde van de interne is gespeeld.

Hij was er niet vanavond, dus zonder te spelen werd Peter Nitschke kampioen van ENPS. En wel met overmacht: Peter scoorde 9 uit 10, een TPR van 2253, en hij ontmoette vrijwel de hele top tien.
Hij scoorde nog wel de dubbel ook, door beide competitiehelften te winnen zodat er niet eens een play-off nodig is. Peter is al heel lang lid van ENPS maar dit is hem nog niet eerder gelukt. En dat terwijl de club groter en sterker is dan ooit. Peter heel erg gefeliciteerd!!

Ik heb zonder toestemming te vragen de foto hiernaast van Facebook geplukt (...hopelijk wordt er geen privacy geschonden.)

Uitslagen ronde 15   
Eindstand 2e competitiehelft   
Kruistabel   
Voortgang   
Uitslagen per speler   



Johan won van Martin Randt en mag wel play-offs gaan spelen, van groep B, tegen Mischa de Rue.
Victor was al zeker van de eerste plaats in groep C en mag de (mini)match tegen Har spelen om het kampioenschap van die groep.

Niek

donderdag 3 mei 2018

4 mei dag van de beslissingen

Komende vrijdag zal het dan wel onwaarschijnlijk zijn dat Peter Nitschke van de clubtitel wordt afgehouden en er dientengevolge geen tweekamp om de clubtitel zal zijn. Echter in groep B is de strijd nog volop open. Wie zal Mischa de Rue mogen bekampen? Het gaat tussen Ron Heeneman, Johan van de Maas, Jeannot en Haydar als ik de stand zo bekijk.

In de C groep staat al vast dat Victor de tweede helft heeft gewonnen. Hij zal op 11 en 18 mei in een tweekamp tegen Har mogen aantreden.

Tot morgen

Peter H

(Nog misschien even een toevoeging mbt het op tijd komen ivm dodenherdenking. En tevens natuurlijk ook geen geschreeuw!)

dinsdag 1 mei 2018

De nieuwe Elo's van Marcelo en Francisco

Het is 1 mei, dus de nieuwe ratinglijst is uit. En dit zijn de jongens en meisjes die daarop het hardste stegen:
                       Elo  EloΔ
1  Marcelo Ribeiro     1583  86
2  Francisco Hernández 2122  61
3  Jan de Fries        1464  48
4  Peter Hoekstra      2017  44
5  Adrienne Cramer     1630  42
6  Gerie Opgenhaffen   1797  41
7  Kees Bakker         1909  40
8  Ron Heeneman        1752  34
9  Peter Lof           1767  31
10 Arjen Wiering       1655  31
De grootste stijgers zijn Marcelo en Francisco, die ook al in de vorige top-tien stonden. Die jongens zijn dus écht lekker bezig! Marcelo, de laatste drie letters van zijn naam zijn ELO, stijgt in een half jaar dus eventjes 138 punten!
Peter Hoekstra valt ook op. Vorige keer was hij nog een van de grootste dalers, nu zit hij gelukkig weer bij de grootste stijgers.
Niek