roterende banner

zondag 26 februari 2017

Interview

Op een druilerige zondagmiddag spraken wij met een van de coaches van de Amsterdamse schaakclub ENPS. Het interview maakt deel uit van de serie 'Jezelf verbeteren vanuit een psychologisch oogpunt'. Een lezerswaarschuwing is op zijn plaats: het is geen vrolijk verhaal geworden. Des te knapper dat de man van ENPS op het eind zijn rug recht en licht aan het einde van de tunnel ziet. Hoop doet leven. Het is een leerzaam verslag geworden.

Hoe gaat het met ENPS 1 in de competitie?
Niet goed. Slecht eigenlijk. Heel slecht. Er zijn maar twee teams met minder matchpunten dan wij: Oosten-Toren 1 en Laurierboom-Gambiet 2.
Is dat een verrassing?
Nou en of. Vooraf was het doel glorieus kampioen te worden. Dat leek een zeer reëel doel. Wij zijn het Ajax van de promotieklasse. Het grote Ajax van weleer dan hè. Of nog beter dan dat: alsof we Lenstra, Cruijff én Van Basten op de mat hebben staan.
Zijn er schuldigen aan te wijzen?
Ik kan natuurlijk geen namen noemen, want dat ligt heel gevoelig in de spelersgroep. Maar er zijn vele individuele dramagevallen. Zó veel dat er eigenlijk sprake is van een collectief probleem.
Wat zou de reden van het falen kunnen zijn?
Er lopen verschillende onderzoeken. Er kunnen meerdere redenen zijn.
We hebben bijvoorbeeld zulke hoge Elogetallen dat we onszelf erdoor kunnen laten verblinden. Misschien denken de spelers onbewust dat we alles met twee vingers in de neus ook wel winnen. Zo van "dat lost die ander dan wel op". Of misschien hebben de hoogste Elo's sterallures, net als die jonge voetbalmiljoenairtjes. Maar we weten het nog niet.
Zijn er consequenties voor de spelers?
Er volgen natuurlijk sancties en disciplinaire maatregelen. Zo moet Köhler voortaan zelf voor de partij zijn stukken opzetten. En Hoekstra krijgt van de familie Post geen eitje meer bij het ontbijt. Hij eet die het liefst zachtgekookt, maar dat zit er dus voorlopig niet meer in. Bottema mag met ingang van 1 maart niet meer klaverjassen in de kantine. Aan zijn toepverslaving moesten we uiteindelijk ook wat doen. We hebben er een maatschappelijk werker opgezet.
Maar die Michel is een kwetsbare jongen, heel zachtaardig, hem ontzien we een beetje. We zullen er wel op moeten toezien dat hij een keertje slaagt voor zijn inburgeringscursus. Die knul woont hier al meer dan 20 jaar, maar het eerste couplet van het Wilhelmus kan hij nog steeds niet onthouden. De Harde Hollandse "H" heeft ie ook nog niet onder de knie. Die klinkt bij hem als "...". Niks dus. Laatst gaf hij een training, ergens vlakbij het Leidseplein. Er kwam niemand opdagen, want geen van de cursisten had "èt òk" kunnen vinden.
Visser is een veel ernstiger geval. Het is een hele aparte jongen, een echte rokkenjager. Hij kan maar niet van de meisjes afblijven. Soms zijn dat ook nog eens erg jonge meisjes. We staan machteloos, voor zoiets hebben wij geen oplossing. Tenzij de partij Denk voldoende zetels haalt bij de komende Tweede Kamerverkiezingen, want dan kunnen we met subsidie een chemische castratie gaan voorbereiden. Maar Van Tuinen slaat alles. Die is echt onverbeterlijk. Hij heeft psychische problemen, waandenkbeelden enzo. Hij denkt dat andere zaken dan schaken, zoals werk, ook belangrijk zijn. Uren hebben we op hem ingepraat. Zonder succes. We zijn nu voor hem op zoek naar een goede psychoanalyticus.
En dan de invallers. Die snotjongens denken dat het een speeltuin is in de promotieklasse. Het enige waar ze interesse voor hebben is een handtekening van een van onze vedettes. We zullen er streng op toezien dat dit niet meer gebeurt en dat ze stap 1 van de methode Brunia/Van Wijgerden nogmaals doorlopen. We nemen daarna examens af. Ik weet zeker dat de helft nog zakt ook.
Wat doet de concurrentie?
Waar de concurrentie mee bezig is is een raadsel. Die slaan nog geen deuk in een pakje boter. Ze lijken ons wel.
Wie zijn de favorieten op dit moment?
Je zou denken de huidige nrs één en twee, Amstel 1 en Fischer Z 2, maar ook die hebben mentale problemen. Ze zijn compleet overdonderd door hun eigen succes. Alsof Ado-Den Haag en De Graafschap de eredivisie leiden. Het is zeer de vraag of ze de weelde kunnen dragen.
Wat gaat het eerste van ENPS nu doen?
We moeten nog drie wedstrijden spelen. We gaan die met ruime cijfers winnen. Denk aan orde grootte 6-2 of meer. Dat kunnen we makkelijk, met ons legendarische, epische heldenteam. We hebben het niet helemáál in eigen hand, maar de kans dat we eerste worden schat ik op 95%. ENPS wordt kampioen van Amsterdam dit jaar. Zoals club-icoon K.Bakker in 1959 al zei: FORZA ENPS!

Combineren met Pieter

Gisteren speelde ik een leuke en spannende partij tegen Eric van Rijkom. Eric heeft net Le5 gespeeld en valt twee paarden tegelijk aan. Wat is de beste zet voor wit?      Na de 24 e zet van Eric (Tab8) was deze stelling bereikt. Hoe wint wit?
     
Pieter Oldenhove

zaterdag 25 februari 2017

Interne competitie

Ronde 7: Uitslagen- Stand - Kruistabel
leuk avondje, weer. twee nieuwe schakers, bas wint van rimme, pieter remise tegen eric. mark wint van victor. robin was trots op zijn dame-offer.
grtz, rimme

En vorige week werd de zesde ronde gespeeld, de bestanden hadden jullie nog tegoed:
Ronde 6: Uitslagen- Stand

woensdag 22 februari 2017

Het schema van de SGA cup

Er is iets veranderd op de website van de SGA. De uitslagen en standen van de externe competitie waren tot voor kort altijd compact en helder. Afgezien van de updatesnelheid, soms duurde het weken voordat de uitslagen verwerkt werden, was de weergave optimaal.

Maar nu wordt er een nieuwe techniek gebruikt, en daarbij is het hele (interactie)ontwerp op de schop gegaan. Het is helaas een grote achteruitgang. De menustructuur is onsamenhangend en onduidelijk, je klikt je een ongeluk voor je iets ziet waar je misschien naar zoekt. En de vormgeving is ook nog eens niet best.

Ik weet niet of iemand het heeft kunnen vinden maar de bekercompetitie staat er ook op. En daar is echt helemaal geen touw aan vast te knopen, dat snapt niemand. Ik heb me er in verdiept, en om er achter te komen wat nu de stand van zaken is heb ik een begrijpelijk schema gemaakt:
Wij zitten dus in de halve finale. Die wedstrijd moet voor 1 mei gespeeld zijn. Ik ga met de captain van Fischer Z afspreken welke datum precies. Het zal in elk geval een thuiswedstrijd zijn, dat is alweer de vierde cup-thuiswedstijd op rij, als je de KNSB wedstrijd van dit seizoen meetelt.
Als we de finale halen, áls, dan zou dat het vijfde achtereenvolgende jaar zijn dat we de cupfinale spelen. De finale zal plaatsvinden in mei en wordt op neutraal terrein gespeeld.

Niek

maandag 20 februari 2017

Persoonlijk kampioenschap Amsterdam 2017

Het PK, a.k.a. Wil Haggenburgtoernooi, is begonnen. Afgelopen weekend was de eerste helft vanhet toernooi, en komend weekend de tweede helft. Er doen natuurlijk weer ENPSers mee:

Groep A
Aran Kohler,
Steve Michel,

Groep B
Ron Heeneman,
Martin Rekelhof,
Ailko van der Veen,

Groep C
Albert de Roo,
Michiel Smit.

Bas vloert koploper

En hij schreef er bij: Vanaf zet 13 gaat het snel bergafwaarts met zwart. Twee stukken heen en weer spelen, dat kun je je niet permitteren!

zaterdag 18 februari 2017

ENPS 4 blijft in de race

ENPS 4 houdt na een zwaar bevochten gelijkspel tegen Caissa 10 kansen op het kampioenschap. Held van de wedstrijd was invaller Tom Korff de Gidts, die bij de stand 3-4 een eindspel waarin hij beter stond onverstoorbaar naar winst voerde. Een zwakte op d5 en een loper die tegen zijn eigen pionnen aankeek werden zijn tegenstander fataal en gaven Tom de kans met zijn b-pion op te rukken en tot dame te lopen.

De andere punten werden aangedragen door achtereenvolgens Bert Wijchgel, die een eindspel won met aan beide kanten twee torens en verder alleen een paar pionnen; Rene Nooteboom, die een forse voorsprong in ontwikkeling verwierf en een paard offerde op g5, om een eindspel te bereiken met vrijpionnen op h2 en g2; en Daan Poldermans, die een vijandelijke vrijpion onschadelijk maakte met een torenoffer om vervolgens zelf te promoveren.

Johan van der Maas en tweede invaller Jan de Fries namen het op tegen de puntenmachines van het vijandelijke team, te weten Taner Mutlu en Di Cheng, zonder succes helaas. Johan mopperde dat hij al na zes zetten verloren stond. Jan kwam ook moeilijk uit de opening maar werkte zich los. Toch verloor ook hij. Har Lesmeister verspeelde tot zijn eigen verbijstering een stuk. Dick de Graaff ging in vliegende tijdnood ten onder.

Het gelijk spel brengt ons op de gedeelde eerste plaats, met Oosten-Toren. We treffen hen in de laatste wedstrijd van het seizoen. Voordien spelen wij tegen Boven IJ-Nieuwendam en De Volewijckers; zij tegen De Amstel en Boven IJ-Nieuwendam.

Victor 18-2-2017

Interne ronde 6

Games in Round 6 - 17-2-2017

1 Bas Jonkers - Pieter Oldenhove 1-0
2 Mark Hecker - Rimme Rypkema 1-0
3 Duck Wals - Peter Nitschke 0-1
4 Chiel Reemer - Arjen Wiering 1-0
5 Dick Lagrand - Rob Lange 1-0
6 Jord Hendriks - Theo Bakker 0-1
7 Marcel Kinsbergen - Robin Blenderman 0-1
8 Ron van Leeuwen - Asha Bienko 1-0

Ranking after Round 6 - 17-2-2017
Pos Name Gms W D L Score
1 Mark Hecker 5 4 0 1 521,0
2 Pieter Oldenhove 5 3 1 1 469,7
3 Steve Michel 2 2 0 0 442,0
4 Bas Jonkers 4 3 0 1 438,0
5 Victor Bartman 1 1 0 0 437,0
6 Aran Kohler 1 1 0 0 404,0
7 Rimme Rypkema 4 2 1 1 402,0
8 B. van Beckhoven 2 1 1 0 392,5
9 Kees Bakker 3 2 0 1 388,7
10 Peter Hoekstra 1 1 0 0 379,0

ENPS bekert verder

We zijn door, na een spannende avond. ENPS was favoriet op Elo, maar VAS heeft ons laten zweten. Dit zijn de appjes die ik gisteravond ontving van waarnemend captain Ronald. (NV)
1 Tom     0
2 Aran 1
3 Peter H ½
4 Steve 1

zaterdag 11 februari 2017

Rypkema speelt remise tegen koploper Oldenhove

Wat een bijzondere avond was vrijdag 10 feb 2017. Bijzonderder kan bijna niet. Om te beginnen handhaafde vijfde teamspeler Rimme Rypkema zich moeiteloos in de top van het klassement van de interne van ENPS. Hij deed dit door de sterke en in vorm zijnde Pieter Oldenhove, de huidige nummer 1, gemakkelijk op remise te houden. Een opmerkelijk feit, dat je niet snel overschaduwt ziet door een andere gebeurtenis. Echter, dat was toch het geval.
Bijzonder biezonder vond ik persoonlijk dat de grote concurrent van het eerste, Amstel, afgelopen woensdag een verrassende nederlaag leed in de promotieklasse. Daarmee rolden ze de rode loper uit voor ons eerste, dat deze avond alleen maar van Oosten Toren hoefde te winnen om samen met diezelfde Amstel de leiding te nemen in onze poule. En Oosten Toren, haha, daar wonnen we een paar maanden geleden nog met 4-0 van in de Amsterdamse bekerfinale. Én ze staan laatste in onze poule. Wat een klungels zijn dat. Sukkels. We gaan een heerlijk avondje tegemoet.
En dan vond er nóg een opmerkelijker feit plaats. Verweij, toch met afstand de zwakste schakel van het eerste team van ENPS, was snel klaar, hij won in 14 zetjes. Het is een bizarre slapstic:


Maar het kon allemaal nog gekker op deze avond. Toen de teamcaptain van ENPS1, die de achterban in Duitsland op de hoogte hield via twitter, de eindstand wilde doortwitteren, gaf het medium een error. De eindstand kwam er niet doorheen, ook niet na heraalde pogingen (echt). Maar nu wordt het echt gek. Vervolgens wilde de teamcaptain het uitslagenformulier pakken, om mee te nemen naar huis om de uitslgen op internet te zetten. Maar dat formulier bleek onvindbaar (ook echt).

Ik denk dat GOD hier bezig is. Die had deze avond nooit gewild. Want dit is allemaal gewoon veel te gek. Ik ga slapen en als ik morgen wakker word heeft deze avond nooit plaatsgevonden. Niemand die er ook maar íéts van af weet. Heerlijk...

Uitslagen- Stand - Kruistabel - Spelersgeschiedenis

zaterdag 4 februari 2017

De vierde ronde

Uitslagen- Stand - Kruistabel - Spelersgeschiedenis

Het tweede (thuis) en het vijfde (uit) speelden extern en verloren smadelijk. We gaan er niet veel woorden meer aan vuilmaken. De catering was in elk geval dik in orde. Bert frituurde er op los en hield zelfs rekening met de vegetariërs onder ons. De interne uitslagen en stand zet ik speciaal voor Daan hieronder ook even in tekst:

1 Mark Hecker - Duck Wals         1-0
2 Jeannot Tuynman - Steve Michel 0-1
3 Har Lesmeister - Kees Bakker 0-1
4 Albert de Roo - Niek Verweij 0-1
5 Arjen Wiering - Dirk de Graaff ½-½
6 Roeland Kief - Jord Hendriks 0-1
7 Daan Poldermans - Asha Bienko 1-0
8 Ron Heeneman - Tony Slengard 1-0
9 Johan vd Maas - Ron van Leeuwen 1-0

Pos Name Gms W D L Score TPR
1 Pieter Oldenhove 3 3 0 0 416,7 2212
2 Mark Hecker 4 3 0 1 373,0 1895
3 Rimme Rypkema 2 2 0 0 361,0 1808
4 Steve Michel 2 2 0 0 323,7 2060
5 Michiel Smit 3 2 0 1 295,0 1823
6 B. v. Beckhoven 2 1 1 0 290,0 1865
7 Kees Bakker 3 2 0 1 282,7 1923
8 Duck Wals 3 2 0 1 281,7 1766
9 Aran Kohler 1 1 0 0 275,0 2311
37 Daan Poldermans 2 1 0 1 153,7 1568


vrijdag 3 februari 2017

ENPS 3 handhaaft zich aan de top

Met een bijna voltallig team mocht het derde het gaan opnemen tegen VAS 6. Daan Poldermans verving Ronald Post die bridgeverplichtingen had. In de voorbeschouwing had de teamcaptain de hoop uitgesproken op winstpunten op de lagere borden. Helaas voor hemzelf bleken zijn voorspellende gaves beter ontwikkeld dan zijn schaakkunsten.

Het eerste resultaat werd genoteerd op bord 3. Peter Kersten liet zijn koning in het centrum vangen, probeerde nog een verwoede aanval op de vijandelijke koningsvleugel, maar de druk over de e-lijn bleek te groot: 0-1. Martin Rekelhof speelde zijn geliefde hippopotamus verdediging, met een aantal pionnen op de zesde rij. Zijn tegenstander liet na de rokeren en koos voor een gevaarlijke aanval over de open h-lijn en offerde een stuk. Martin nam het offer aan en kwam zelfs nog een stuk voor: 1-1. Marco Wielemaker speelde een vergelijkbare verdedigende stelling met zwart. Ik was precies op tijd om te zien hoe hij de witte dame op het veld c1 dwong via een torenruil. Er volgde een dodelijke paardvork op e2, met de witte koning op g1: 2-1. Ailko v/d Veen zette zijn goede reeks uit Wijk aan Zee voort met een zege in een scherpe partij. Er was naar verschillende kanten gerokeerd wat altijd voor spektakel zorgt. Ondanks het feit dat zijn tegenstander zijn 2 torens op de 7e rij had weten te krijgen, hield Ailko het hoofd koel en wikkelde zijn materiele voorsprong af naar winst: 3-1.

Theo Bakker speelde een KoningsIndisch-achtige partij met wit. Hij vergiftigde sluw een centrumpionnetje en de tegenstander nam een flinke beet. Het kostte hem een kwaliteit en uiteindelijk de partij: 4-1. Voor de wedstrijd begon hadden we het er over dat VAS over een imposante jeugdafdeling beschikt en dat ik daar slechte herinneringen aan had overgehouden in het rapidevenement van de SGA. Ook Daan Poldermans speelde liever niet tegen al te jeugdige tegenstanders, merkte hij op. Dat is de goden verzoeken, natuurlijk. Het jongetje zal niet veel ouder geweest zijn dan 10! Daan koos voor een gambietje en activiteit in de opening. De partij ging lang gelijk op en mondde uit in een 3 tegen 2 pionnen eindspel waar Daan zijn ervaring de doorslag gaf. Hij ontweek kundig nog even een patvalletje en zwart legde zijn koning plat: 5-1. De winst was binnen! En gelukkig maar, want op de eerste twee borden was de situatie alles behalve rooskleurig. Ron “Houdini” Heeneman stond maar liefst 3 pionnen achter. Maar een beetje ontsnappingskunstenaar heeft altijd nog wat trucjes achter de hand. Een dame-toren combinatie op de 7e rij zorgde voor zoveel druk dat de tegenstander zich gedwongen zag om af te wikkelen naar een remise eindspel. Ron zei achteraf dat er wellicht nog wel iets meer in had gezeten, maar in tijdnood kun je niet alle combinaties doorrekenen. Ikzelf speelde met zwart de Najdorf variant van het Siciliaans. Wit ruilde zijn zwartveldige loper voor mijn paard op f6, waardoor ik de hele partij met een slechte loper opgescheept zat. Het veld d5 en de zwakte van de “backward” pion op d6 zorgden ervoor dat ik geen activiteit kon ontwikkelen. Mijn tegenstander maakte helaas geen fouten en wikkelde netjes af tot winst. Eindstand 5,5-2,5 in ons voordeel. Een keurige overwinning die ons in de top van de competitie handhaaft.

Volgende wedstrijd is op 3 maart, thuis tegen medekoploper Weesp, op papier het sterkste team van de competitie.

Arjen Wiering

woensdag 1 februari 2017

De nieuwe Elolijst

De ratinglijst van 1 feb 2017 is uit:


Tom speelde 7 partijen en heeft zijn top-rating van 2241 weten te behouden. Clive speelde goed in Wijk aan Zee (3 uit 3) en won daar een boel Elo mee. Peter Hoekstra is boven de 2100 uitgestegen, dat is voor het eerst! Goed ook om te zien dat Peter Nitschke opnieuw in de top 10 staat, hopelijk komt hij weer snel terug op zijn oude niveau.

De top 10 stijgers wordt aangevoerd door Victor Bartman! Ik was hem helemaal vergeten, o schande, vergeten te noemen in het stukje hieronder over Wijk aan Zee. Ik dacht dat Victor niet zo heel erg geweldig op dreef was, maar dat kwam door zijn matige start (1 uit 3). Maar Victor eindigde door een goed midden (2 uit 3) en geweldig einde (3 uit 3) ondanks zijn één-na-laagste rating op de ongedeeld tweede plaats! Deze prestatie alleen al is goed voor een ratingwinst van 66 punten. Victor, gefeliciteerd, go go go! Tot slot een eervolle vermelding voor Asha, zij speelde in de externe voor ENPS en won daar maarliefst 42 Elopunten mee.

Niek