roterende banner

zaterdag 30 maart 2013

Diversen

Gisteren is er niet gespeeld, maar er is toch genoeg te vertellen om een verslagje te posten.

Veteranen
Ik was in mijn vorige stukje vergeten te melden dat er nog twee ENPS-ers meedoen bij het kampioenschap voor oudere Amsterdammers: Ron Heeneman en Ben de Leur. Ben staat gedeeld 5e met een half punt minder dan de nummers 1, hij ligt lekker op schema dus, maar Ron heeft het als laagste rartinghouder zwaar. Hij staat gedeeld laatste. Ruud speelde afgelopen woensdag remise en blijft op de eerste plaats staan.

SGA
We staan op de voorpagina van de website van de Amsterdams bond! De SGA-webmaster was zo aardig ENPS 2 te roemen als eerste kampioen van het seizoen, met een linkje naar de standen. Heel goed en bedankt SGA! Zie http://www.schaakbondgrootamsterdam.nl
Er is trouwens iets fout op de SGA-site. In januari schreef Sanne in een commentaar op een blogje "Nieuwe ratinglijst is uit. Vier clubgenoten boven de 2000!". Hoe hij het heeft gevonden weet ik niet, want als ik op "ratings" klikte kwam ik nergens op uit. Foutje - kan gebeuren, dacht ik nog, het zal volgende week wel weer gemaakt zijn ... maar het is nu na twee maanden nog steeds stuk. Of doe ik iets verkeerd?

Cup
Donderdag 4 april speelt ons cupviertal bij Het Probleem. Komt allemaal naar hun clubgebouw op de Woestduinstraat 18 om te supporten! Het is namelijk erg bijzonder dat we zo hoog zijn gekomen en dat we bij de kanshebbers horen. Sterke clubs als Almere, Zukertort Amstelveen, Laurierboom-Gambiet, MSK en VAS zijn allemaal eerder al gestrand. Het team waartegen we nu moeten, Het Probleem dus, is een sterke tegenstander maar zeker geen onmogelijke opgave. Qua Elo zijn ze in elk geval gelijkwaardig en dat is anders als bijvoorbeeld bij Caissa, dat ook nog in de race is. In een vorige ronde stelde Caissa een team op met gemiddeld 1825 Elo, een ronde later trokken ze een ander blik open en zat er plotseling gemiddeld 2106 achter de borden! Dat gaat een mooie finale worden, ENPS-Caissa, ik kijk er nu al naar uit. Maar zover is het nog niet, eerst gaan we aanstaande Donderdag genieten van een spannende halve-finale.

IJsland
Steve stuurde mij een mail met in de bijlage foto's uit IJsland: Vogels (ik had tegen Steve gezegd dat het een eiland zonder vogels was), het graf van Fischer (zie foto, en: ik was er ook!), de tweedehands boekhandel waar hij vaak naar toe ging op zoek naar complottheorieboeken, de stoel waar hij altijd zat en wat je ziet vanuit de stoel.

Kandidaten WK
Wat is het spannend. Ik ben een fan van Carlsen, wat een held, in zijn eentje rolt hij compleet  Rusland op ... tenminste tot aan gisteravond. Want toen verloor hij, wat een drama. Ik hoop dat jullie het ook gevolgd hebben, de online verslaggeving is namelijk onovertroffen. Er zijn verschillende partijviewers waaronder ook die geschikt zijn voor mobiele apparaten, live computeranalayses bij elke zet, en vermakelijk en professioneel gesproken commentaar met analysebord en beelden van de sprekers. 1e en 2e paasdag zijn de slotronden, alle benodigde links vind je in de kolom hiernaast. Veel plezier!

Niek

maandag 25 maart 2013

Veteraan Ruud

Ex-Nederlands veteranenkampioen Ruud van Caspel probeert nu ook veteranenkampioen van Amsterdam te worden. Hij speelt mee met het SGA toernooi waarbij de deelnemers 50+ moeten zijn. Eigenlijk is die SGA-veteranenkampioen er al, want het algemene kampioenschap van de Amsterdamse bond is pas nog gewonnen door een vijftigplusser, Aran Köhler (die nu trouwens ook weer doodleuk meedoet). Maar wie weet volgt onze Ruud hem snel op, want hij staat bovenaan met 2 uit 2. Spannend om hem te volgen dus, hier vind je de stand en uitslagen.
Ik vond trouwens in mijn eigen archiefje nog een grappig filmje van Ruud in de rol van "Jadoubovic". Leuk ook om zijn eindspel met twee op vallen staande vlaggen tegen Steve te volgen.

Niek

PS: Iets anders over de SGA; ze hebben mijn geduld weer enorm op de proef gesteld afgelopen dagen. De hele week heb ik 6 keer per dag op schaakbondgrootamsterdam.nl gekeken of de kampioensdaden van het tweede al cijfermatig waren verwerkt. Leuk toch, om te zien dat je echt kampioen bent en leuk ook om de TPR's na een monsterzege te checken. Maar de SGA vond het minder leuk want nu pas, ÉÉN WEEK later, staat het er op. Man, man, ze weten wel prioriteiten te stellen zeg. Het is natuurlijk wel liefdewerk oud papier, dus het blijft mooi allemaal wat ze doen, maarja .. we waren kampioen! Het eerste Amsterdamse team van dit seizoen! Afijn, niet langer gezeurd, het staat online. Ik zal de winnaars nog maar even in het zonnetje zetten, dit zijn ze in topscorersvolgorde:


zaterdag 23 maart 2013

Interne ronde 10

Interessante ontwikkelingen in de interne. Chiel blijft het goed doen, net als in de eerste competitiehelft en net als in de externe competitie. Seizoen 2012/13 is echt zijn seizoen, hopelijk is het geen uitschieter maar blijft hij zo sterk doorspelen. Chiel staat eerste, heeft nog geen partij verloren en heeft bijna 100 punten meer dan de nr. 2:


Zou hij aan het einde van het seizoen tegen Peter Hoekstra gaan spelen om het kampioenschap? Zo ver is  het nog niet, er zijn nog een ronde of vijf te gaan denk ik (wie weet het precies?) Daarin staat hem geduchte tegenstand te wachten zoals je in onderstaande tabel kan zien:

Chiel verslaat Har
Je ziet dat Chiel de hele top tien heeft gehad op drie man na, en dat zijn niet de eerste de besten. De drie titelkandidaten Stefan, Mark en Peter H. staan op dit moment ongetwijfeld hun zwaarden te slijpen voor een volgend treffen. Daarnaast hoop ik dat Steve nog probeert voor zijn titel te gaan knokken zoals hij een paar maanden geleden aankondigde en Kees (op dit ogenblik nr. 15) zal misschien ook nog ijzer met handen willen gaan breken. Of zal Pieter als lachende derde er met de poet vandoor gaan? Hij heeft al tegen de hele top 6 gespeeld en staat tweede.
Spannend hoor, ik kijk uit naar het verloop van de rest van het jaar.

En dan opnieuw goed nieuws uit de externe. Ons zorgenkindje ENPS 4 heeft gelukkig zijn tanden weer eens laten zien. Ondanks een leeg enps-bord wisten ze Caissa te bedwingen met 5½-2½. We zijn voorzichtig weer een reeksje overwinningen aan elkaar aan het knopen, hopelijk gaan we daar nog even mee door. Heel spannend wordt donderdag 4 april, zowel het derde als het cupviertal staat dan zware tegenstand te wachten. Ook al weer iets om naar uit te kijken!

NB: volgende week vrijdag (29 maart) is het goede vrijdag en is er geen schaken.

Niek

woensdag 20 maart 2013

ENPS 2 toch wel koploper... en kampioen

We hebben gisteren flink uitgehaald door Caissa met 7-1 te verslaan. Eigenlijk met 8-1 want Arjan speelde vooruit voor het vierde en won ook. Er waren gelukkig genoeg fanatieke supporters aanwezig: Sander, Sanne, Rimme, Albert en Theo B zodat de ENPS-sfeer op en top was. Misschien schrijft een van hen nog een verslagje. Sander deed als ‘Razende ENPS reporter’ al een live verslag in het commentaar bij het vorige blogbericht, supergoed. Er was één pijnlijk gemis: Bert had beloofd champagne langs te brengen maar hij had zich verslapen (!) Gelukkig was er nog een ander flesje achter de hand zodat er toch nog geproost kon worden. De supportersschare trok vervolgens het Amsterdamse in, ik weet niet tot hoelaat en wat de schade is geworden want ik haakte na één consumptie af omdat ik vandaag weer vroeg moest werken - ahum, werken, ik heb vanmorgen gauw even dit stukje getypt en het volgende filmpje geüpload (met steengoede muziek!!):
Niek

dinsdag 19 maart 2013

ENPS 2 geen koploper meer

Nee, niet schrikken. Dit is eigenlijk goed nieuws: gisteravond heeft concurrent Fischer Z 3 met 3-5 verloren van andere concurrent VAS 6.
Daarmee heeft VAS de koppositie van ons overgenomen, maar zij zijn al wel uitgespeeld, wij hebben nog 2 wedstrijden te gaan.

De stand bovenaan is nu als volgt:
Club         Ges.       Mp         Bp
VAS 6 6 9 29,5
ENPS 2 4 8 24,5
Fischer Z 3 5 6 20
Als we vanavond winnen zijn we kampioen. Bij een gelijkspel zijn we VAS nog niet voorbij op bordpunten, maar dan hebben we in de laatste wedstrijd aan 1,5 bp genoeg…

Vanavond de wedstrijd Caïssa 10 – ENPS 2, vanaf 20.00 uur bij Caïssa in Huize Lydia aan het Roelof Hartplein 2a. Komt dat zien!

Sander

zaterdag 16 maart 2013

Rapid

Kees was duidelijk in zijn element
Er waren 27 spelers komen opdagen. Ik ga niet in ieder artikel over een record beginnen maar volgens mij waren het er op een avond zonder extrene niet eerder zoveel. Kees Bakker heeft net zo ongenadig huisgehouden als bij de eerste rapidavond en voegde weer 4 hele punten toe aan zijn totaal. Met 8 uit 8 is hij op grote afstand tot de nr 2 eerste. Er komt nog een derde rapidavond dit seizoen. Zelfs als Kees de volgende keer verstek laat gaan is hij waarschijnlijk al rapidkampioen. Hieronder de top 10 en alle andere standen en statistieken.
Statistiek / Stand / Kruistabel / Overzicht alle rondes / Spelersgeschiedenis

Ik was voor aanvang nog even bij de bridgeafdeling van onze club en Ronald Post liet me trots het volgende artikel zien dat vandaag (zaterdag 16 maart) op de denksportpagina van de altijd wakkere Telegraaf staat:
Klik er op om het artikel te lezen
Max Rebattu jr, al 100 jaar de schrijver van die brigderubriek, is vol lof over onze bridgers en hun niveau. Onze schaakclub wordt ook nog genoemd. Als iemand een online link naar het artikel op telegraaf.nl heeft dan houd ik mij aanbevolen.

Niek

donderdag 14 maart 2013

Deze vrijdag rapid! (ronde twee)

Deze vrijdag zal op de club de tweede ronde van de jaarlijkse rapidcompetitie gespeeld worden. Omdat er tegenwoordig niet veel gaatjes meer zitten in onze externe kalender, wordt deze vrijdag zonder bezoek van buitenaf direct benut voor deze belangrijke bijzaak.

De eerste ronde kenmerkte zich door een triomfantelijke rondgang van Kees langs de borden. Met 4 uit 4 heeft hij een punt voorsprong op Steve, Mark en Arjan. Wie gaat Kees stoppen? Is Kees wel te stoppen?

Kom vrijdag ook, dan gaan we het zien. Ook een mooie gelegenheid om eens gezamenlijk na te genieten van de klinkende doordeweekse overwinningen door onze, van Panoramix' toverdrank doordrenkte teams.

Hieronder de volledige uitslag van de eerste ronde. Je kunt het verslag ook nog eens nalezen: http://schaakclub.blogspot.nl/2013/01/rapid.html



Chiel

woensdag 13 maart 2013

ENPS 5 zwijnt en komt aan de leiding na winst op Laurierboom 3

Gisteravond troffen ENPS 5 en Laurierboom 3 elkaar in 'Cafezinho' aan de Laurierdwarsstraat. Leuk koffiehuisje met klasse broodjes, waar het derde van café Laurierboom naar uitwijkt voor de thuiswedstrijden.
 
Vier tegen vier, ik herhaal het nog maar een keer, en deze avond stonden de kampioenkansen op het spel. Beide teams hebben evenveel matchpunten, maar Laurier gaat met een fikse schep extra bordpunten aan de leiding. Gelijkspelen was dus geen optie!

Fleurige stropdas
Laurierboom arriveerde op volle sterkte, aangevoerd door Gerard Sanders die, met fleurige stropdas en dito glimlach, plaatsnam achter bord 1. Sanders heeft zo'n 1850 ratingpunten; aan onze Dick (1520) viel de twijfelachtige eer ten deel een weerwoord te verzinnen. Naast Dick zat Har (1608), met zwart, tegen Schmidt die geen officiële rating heeft, maar wel op een hoger bord schaakt dan zijn teamgenoot Frederiks, met een rating van 1750. Daar mocht ik (1426) dan weer tegen, terwijl ons laatste bord voor ENPS werd bezet door Sander (1522) die het opnam tegen Paul de Lange (1514) – het enige bord dus met gelijkwaardige bezetting.

De kansen voor ons team leken bij aanvang daarom minimaal, om niet te zeggen nihil! Was dat misschien de reden dat ik na 21 zetten overwoog remise aan te bieden? Het doel van de avond was toch winst, hoezo remise?!? Wilde ik misschien vooral mijn eigen hachje veiligstellen omdat ik de teamkansen heimelijk al had opgegeven? De vraag is moeilijk achteraf te beantwoorden, maar ik spiegelde mijzelf voor dat remise tactisch winst betekende, gelet op het puntenverschil. Doorspelen zou optisch bezien misschien verantwoord zijn – materiaal stond gelijk – maar wat waren mijn vooruitzichten nou werkelijk? Daarbij meende ik dat een afgeslagen remiseaanbod psychologisch zeker in mijn voordeel zou uitwerken. Leg een remiseaanbod naast je neer, en je verplicht jezelf de partij te winnen. Dus... vooruit dan maar! Soms moet je eerst een stukje aan je doel voorbij lopen, om pas daarna te kunnen scoren.

Na lang nadenken besloot Frederiks op het aanbod in te gaan en zo stond het 1/2-1/2. Voor mij eigenlijk nog een beetje onverwacht, maar hij had de stand op de overige borden goed bekeken. Daar zag het er bepaald gunstig uit voor de Laurierboom. Dick had het, zoals verwacht, zeer moeilijk en stevende af op verlies, maar ook Har stond in de verdrukking. Met een vervelend doorgeschoven pionnenpaar dat drukte op zijn koningsstelling en met een mataanval op til, leek zelfs remise niet meer haalbaar. Hoewel de tegenstander van Sander op het nippertje stukwinst over het hoofd zag en daarmee de partij op bord vier in evenwicht liet, kon de winst De Laurierboom nauwelijks meer ontgaan.

Maar misschien was die gemiste kans van de tegenstander van Sander achteraf wel het keerpunt. Terwijl Sander gunstig kwam te staan (zeer ruim tijdvoordeel + materiaalvoorsprong) beging de tegenstander van Har een kolossale fout. Terwijl zijn aanval al wat vaart had geminderd, verwaarloosde hij ook nog eens de dekking van zijn loper. Har zag zijn kans en sloeg onmiddellijk, met schaak en zicht op een volle toren. Desastreus voor wit, en Schmidt gaf beteuterd op. Plotseling had ENPS de beste kansen, met 1,5 – 0,5 in ons voordeel en een bijna zekere winst op bord vier.

Daar is nadien geen verandering meer in gekomen. Opmerkelijk was nog wel de verbazing van Dick bij de blijdschap van ENPS – ondersteund door supporters Steve, Sanne en Arjan – toen Sander de winst binnen haalde. Dick bleek helemaal niet te weten dat Har had gewonnen en verkeerde dus in de veronderstelling dat de wedstrijd al verloren was gegaan. Hij schaakte op het cruciale moment van Har in tijdnood en de uitslag was niet tot hem doorgedrongen. Dick. Klein foutje van mij natuurlijk, ik had hem als teamcaptain even moeten informeren. Zo blijkt maar dat zelfs met vier man in het kleine Cafezinho de communicatie nog problemen kan opleveren.

Niet getreurd, er staan ons nog slechts twee wedstrijden te wachten tegen kandidaten onderuit de ranglijst, en onze voorsprong op de nummer twee bedraagt nu twee matchpunten. Maar omdat ik nog ongelovig aankijk tegen het onverwachte resultaat van gisteren, krijgt het opgeleefde optimisme maar moeizaam vat op mij. Niettemin kan het haast niet meer misgaan, zo lijkt het althans...

Grrrrrrrrrrimme ;)

Fotoverslag ENPS 5

ENPS did it again, het vijfde voert na gisteravond ook de ranglijst aan in hun poule. Sander speelde mee, en stuurde een link van een mooi (foto)verslag op Facebook, waarvanaf ik deze twee plaatjes pikte:

Links, zittend van voor naar achter: Sander (1), Rimme (½), Har (1) en Dirk (0). Daarachter staan de fans Sanne Visser en Theo Weijers.


En hieronder een ander leuk ENPS-viertal:
 
Niek

dinsdag 12 maart 2013

grasmat 1 - E1

Uitslag 0,5 -7,5

We zijn er bijna, het was natuurlijk niet zo gemakkelijk als wat hier staat.
had zo maar 4-4 kunnen worden!

En het halfje wat we afgaven... Kees kwam slecht uit de opening en de tegenstander heerste over de zwarte velden en stond gewonnen.
Hij incasseerde de plus, kwestie van uitspelen.... Maar de dappere Kees ging door en stond uiteindelijk gerwonnen, maar hoeveel seconden had ie nog? Ze besloten tot remise en het bleek dat er nog 55 vsconden waren. Dat was mi genoeg.... maar ik was al lang blij met dat halfje.

Winst voor Pieter, Sanne, 2x Peter (de eerste zege van Peter H voor ons), Mark (5 uit 5), Stefan en Ben.

Ronald

maandag 11 maart 2013

De apotheose nadert....

Het zijn spannende tijden in de externe competitie. Na onze buitengewoon voortvarende start van het seizoen blijven onze teams nog steeds goed presteren. Het gaat zelfs zo goed dat al onze teams nog kans hebben op het kampioenschap en we ook nog in de race zijn voor de SGA-cup. Zo goed hebben we er in maart nog nooit voorgestaan!
Extern wedstrijdleider Sander doet verslag
Laat ik beginnen met het vijfde team. Vanaf het begin van het seizoen is het eigenlijk al duidelijk dat het in de viertallen-competitie dit jaar gaat tussen Laurierboom-Gambiet en ons. Andere favorieten als Ada'04, Tal/DCG 4 en titelverdediger TOG zijn al vroeg in de competitie op achterstand gezet. Zowel Laurierboom-Gambiet als wij hebben een keer gelijkgespeeld en de rest gewonnen. Dat deden zij iets voortvarender dan wij: ze staan 4 bordpunten voor op ons. Morgen, dinsdag 12 maart, is eindelijk de grote dag aangebroken waarin we het tegen elkaar op mogen nemen. De winnaar van deze strijd wordt vrijwel zeker kampioen.

Het vierde speelt een beetje wisselvallig: begin december wonnen we met grote cijfers (6-2) van de toenmalige koploper. Daarmee waren we ineens een grote kanshebber voor de titel. Een ronde later gingen we echter met dezelfde cijfers onderuit bij het Probleem 4. Omdat alle teams wel ergens punten hadden laten liggen, maakten bijna alle teams toch nog kans op de titel. De volgende ronde wonnen we van Almere 7, waardoor onze kansen nog verder stegen.
Maar toen volgde een zwarte bladzijde: voor de wedstrijd uit tegen Pegasus moesten een hoop vaste spelers en ook vrijwel alle reserves afzeggen. Met als gevolg dat we met slechts vijf man konden afreizen naar Amstelveen. We werden met 6-2 naar huis gestuurd. Als we deze wedstrijd hadden gewonnen hadden we nu bovenaan gestaan!
Met nog twee ronden te gaan staan we 2 matchpunten achter op de nummers 1 en 2, en 1 matchpunt op de nummer 3. De nummers 1 en 2 moeten nog elkaar en wij hebben een (op papier) makkelijk programma tegen de nummers 7 en 9.
We zijn nog niet kansloos voor de titel, maar we zijn helaas wel afhankelijk van de andere teams. Op 22 maart is de volgende wedstrijd (thuis tegen Caïssa 14) en dan is er wat meer duidelijk.

Het derde dan. Net als het vijfde en in tegenstelling tot het 1e, 2e en 4e zijn zij geen ratingfavoriet in hun poule. Na de eerste ronde stonden we nog bovenaan na een forse overwinning op VAS, maar op 12 december was er sprake van een klein drama: in een uitwedstrijd tegen favoriet de Raadsheer verloren we nipt met 3,5 - 4,5. Met deze uitslag kwam er ook een einde aan onze ongeslagen reeks van 18 wedstrijden.
In de volgende wedstrijd stelde het derde even orde op zaken: afgelopen vrijdag werd in een niet eens zo heel spannende wedstrijd koploper Chaturanga met 5-3 verslagen. Omdat andere titelkandidaten Oosten-Toren 2 en de Raadsheer 2 onderling tot 4-4 kwamen zijn we zeker nog niet uitgeschakeld voor de hoofdprijs. Ook hier moeten de nummers 1 en 2 nog tegen elkaar, en omdat we op beide teams maar 1 matchpunt achterstaan en we nog tegen de nummer 2 moeten de volgende ronde, zijn er zeker nog mogelijkheden. We hebben het hier echter ook niet meer helemaal in eigen hand.

Het tweede lijkt het verdriet van de degradatie van vorig seizoen al lang verwerkt te hebben: ze zijn flink aan het huishouden in de 2e klasse en zelfs kunnen volgende week al kampioen worden!
Daarvoor moeten we uiteraard zelf winnen (uit tegen Caïssa 10) en moet Fischer Z 3 niet met dezelfde of ruimere cijfers van VAS 6 winnen de dag daarvoor. In dat geval volgt de beslissing in de laatste ronde.

Ons vlaggenschip, het eerste, timmert ook goed aan de weg: alle directe concurrenten zijn al verslagen. De laatste overwinning, tegen Amstel, kwam wat moeizaam tot stand, maar was niettemin verdiend. De kloof met de rest is inmiddels liefst 3 matchpunten. Vanavond spelen we uit tegen de nummer laatst, Grasmat. Daarna volgen nog 2 ronden, maar het is duidelijk dat het kampioenschap ons eigenlijk niet meer kan ontgaan. Op 12 april spelen we thuis tegen Pegasus voor de titel (als we vanavond winnen tenminste).

Dat het goed gaat met ENPS is inmiddels wel duidelijk, er is ook al vaker over geschreven. En dan ben ik nog niet eens klaar met mijn verhaal, want er is een team waar ik het nog niet over heb gehad. Ik bedoel natuurlijk het SGA-cup-team. In de eerste ronde waren wij vrijgeloot en tegelijkertijd sneuvelden er een hoop favorieten. Zo werden de in de promotieklasse uitkomende clubs VAS, Tal/DCG en titelverdediger Zukertort direct uitgeschakeld, net als het sterke Laurierboom-Gambiet. In de tweede ronde wonnen we met 1-3 van Grasmat en in de kwartfinale werd ES'80 onder de voet gelopen. Voor de derde keer in de historie staan we daarmee in de halve finale. Daarin mogen we het opnemen tegen de Raadsheer. Wanneer en waar is nog niet bekend, vermoedelijk begin april. Of het uit of thuis wordt, wordt door loting bepaald.

Voor de ENPS-fans is er de komende weken dus een hoop te beleven en ik hoop op veel supporters bij de komende belangrijke wedstrijden:
11 maart Grasmat 1 - ENPS 1
12 maart Laurierboom-Gambiet 3 - ENPS 5
19 maart Caïssa 10 - ENPS 2
22 maart ENPS 4 - Caïssa 14
4 april Oosten-Toren 2 - ENPS 3

Sander

zaterdag 9 maart 2013

Fragment van Bas-Pieter

Stelling na 33. Lf3
Bas kwam erg goed uit de opening, maar zijn voordeel verdampte. Stelling hiernaast na de 33e zet van Bas (Lf3). Ik wist niet meer hoe het verder moest en speelde Pxf5, waarna het remise werd. Ik zag de winst niet na 33....d2, maar die was er wel. Op 34. Kf2 volgt eenvoudig d1D met schaak en na 34. Ld1 (om het gevaarlijke Tc2 te voorkomen) volgt Pc2. De toren kan niet meer weg en na 35. Lxc2 Txc2 dreigt het dodelijke Tc1. 36. Kf2 kan niet vanwege weer d1D met schaak. Jammer voor mij, maar het was een mooie partij.
Pieter

Interne ronde 9


in de uitslagen intern ontbreekt de uitslag Asha - Kees (0-1) gespeeld op een bijzondere locatie (namelijk in de oranjekerk nabij de externe wedstrijd)
groet, kees

ENPS 3 wint met 5-3 van Chaturanga 1

Non-playing captain Kees
Het nog zonder puntverlies team Chaturanga 1 (de naam is afkomstig van een Indiaas spel dat de voorloper is van het westerse en chinese schaakspel) is dit jaar in top vorm. 8 punten uit 4 wedstrijden liegen er niet om. Hoogste tijd voor ENPS-3 om de reuzendoder uit te hangen. Zonder concessies te doen aan de opstelling en uitgaande van de eigen kracht ging het als snel tout va bien.

Martin Jones had nog weinig ondernomen toen zijn tegenstander een combi van twee zetten toeliet, de partij duurde daarna nog zeker een uur, maar vooral omdat zijn tegenstander nog niet op wilde geven.  
Marco op bord 1 speelde met zwart beheerst in wilde opening, het leek allemaal super gevaarlijk, maar zijn tegenstander kreeg niet meer dan remise.  
Peter Kersten pakte zijn eerste winst dit seizoen, door een kwaliteit te winnen, zijn tegenstander begon daarna een alles of niets poging die al snel op niets uitdraaide.  
Theo Bakker kreeg in een gelijke stand (beide spelers speelden zeer rustig) remise aangeboden en deze werd graag geaccepteerd.  
Tony won vrij plotseling na lang moeilijk gestaan te hebben, wat er precies gebeurde bleef voor mij onduidelijk.
"De Kabel" matchwinners: Martin J, Tony en Peter K (niet op foto) 
Johan op bord drie had het echt zwaar en hij liep lang langs de afgrond. Bleef echter op het pad, offerde een loper en kon remise afdwingen door de laatste pionnen van de tegenstander op te snoepen.
Chiel kwam niet verder dan remise, lang stond Chiel net iets beter, maar de weg naar winst was net te lastig.
Blijft over Martin Rekelhof.... de pechvogel van de avond. In een typisch Martin partij, Houdinieus verdedigen, bleef hij overeind en stond hij in het slotstuk met een betere stelling en meer tijd op klok zeer kansrijk. Echter een winstplan was niet eenvoudig en had misschien het best kunnen beslaan uit het door de vlag jagen van zijn tegenstander. Martin liet zijn toren insluiten en moest deze tegen een paard ruilen, daarna vielen er twee pionnen en was het een ongelijke strijd geworden. Op dat moment gebeurde er nog wel een incidentje. De tegenstander met nog 1.10 op de klok claimde een onreglementaire zet. Dat was ook zo, maar de zet daarvoor (of zelfs tot twee zetten daarvoor), had hij zelf ook een onreglementaire zet gedaan, gezien door Ronald.
Bijna iedereen kan nog kampioen worden
Ik was wedstrijdleider, maar had de onreglementaire zet niet gezien. De klok werd stil gezet en in de consternatie gaf Martin op, achteraf had hij misschien nog op tijd kunnen spelen want hij zou er twee minuten bij gekregen hebben. Martin leek er vrede mee te hebben, omdat het team gewonnen had, maar wel erg jammer van zo'n hard bevochten partij..... Nog wel een compliment voor Chiel, die in de chaos cool bleef en iedereen toesprak: er zijn twee spelers, één scheidsrechter en niemand anders bemoeid zich ermee. Sterk optreden!

Anyway, de rekenmeesters vertellen ons dat we nog steeds kampioenskansen hebben en zolang er hoop is, is er ENPS-3 om wedstrijden te winnen!
Forza ENPS! Kees

dinsdag 5 maart 2013

Nog één keer PK

Ik wil nog even terugkomen op het PK dat de afgelopen twee weekeinden werd gespeeld. Geweldig dat bij 2 van de 5 groepen een enps-er bovenaan staat:
Groep B
Groep D
Kijk op de SGA website voor de resultaten van de andere ENPS-ers. Er waren ook een paar semi- & ex-ENPSers op de ranglijsten te zien: Mick Vaassen speelt Brigde voor ENPS, en Hans Looman was ooit Lid. ..en dan natuurlijk Tjark Vos, zijn moeder bridgt, net als Mick, ook voor ons. Vreemd dat Tjark niet voor ENPS schaakt, dus euhm - Rozemarijn, kun je niet wat voor ons lobbyen? Maar wat de jonge Tjark onze Peter Hoekstra aandeed was niet mals. Peter zette zich over zijn verdriet heen en becommentarieert en analyseert de door hem prachtig opgezette partij uitvoerig:
Niek

zondag 3 maart 2013

PK Amsterdam

Erik en Albert winnen de B en D groep, hieperdepiep!

zaterdag 2 maart 2013

Interne ronde 8

We hadden weer een leuke avond. Er waren maar 7 partijen (Har oneven) maar dat komt natuurlijk door het PK en wellicht ook vanwege de twee externe wedstrijden die we van de week speelden. Er was weer eens genoeg te lachen, ik hoorde vele publicatiewaardige quotes, en ik had ze moeten opschrijven, want ik heb er maar twee onthouden.

“Ik onderschat ondertussen al 10 jaar niemand meer” zei Theo Hendriks voordat ie zijn partij tegen Roeland begon. “Behalve jezelf dan” antwoordde Bas. En inderdaad, Theo speelde weer eens een hyper agressief gambiet maar verloor. Roeland had nog wel na een zet of 7 remise aangeboden. “Goede wijn is altijd nog geen bier” zei Theo toen hij halverwege de partij zijn tweede flesje rode wijn aan de mond zette.

Pieter liet nog twee vermakelijke fragmenten zien van de gewonnen cupwedstrijd van donderdagavond. Mark Hecker en zijn tegenstander hadden tijdnood. Mark had een pion meer en bleef rustig doorspelen, ondanks de 2 minuten die hij op de klok had. Eerst miste hij een eenvoudige winst (diagram links): Txc6 is natuurlijk gewonnen, maar mark speelde zijn toren weg op de eerste rij!
De winnende zetten: 1.Txc6 Kxc6 2.Ka6 Kc7 3.b5 Kb8 4.Kb6 en dan 4. ... Kc8 5. Ka7 of 4. ... Ka8 5. Kc7


Even later was de beurt aan de tegenstander om te blunderen. Mark en de ES80-speler waren om beurten de toren op de resp. 5e en 8e rij op en neer aan het spelen. Het is remise. Maar in de stelling rechts speelde zwart Td8?? en gaf op na Ta5!


Niek

vrijdag 1 maart 2013

ENPS cupfighters!

De heren van Caspel, Nitschke, Lehman en Bakker hadden het laten afweten. De teamcaptain gaf bridgeles en had het over sans a tout, maar de werkelijke troeven speelden met de juiste cup mentaliteit. Peter Hoekstra, ikzelf, Mark en de in blakende vorm verkerende Eric van Rijkom moesten het doen. Na een uur stond iedereen al lekker, Peter met initiatief en aanval, Mark en ik ongeveer gelijk en Eric had een ingewikkelde stelling bereikt. Een uur later won Eric, maar Mark zei dat het 4e bord toch niet telde...! Bij een gelijkspel is dat zo, maar het eerste punt is toch altijd belangrijk. Ik kwam steeds beter te staan en kreeg twee verbonden vrijpionnen op de derde rij met veel ondersteuning. De tegenaanval wist ik te smoren en zo werd het 2-0. Mark stond 2 pionnen voor met alleen de torens op het bord. Peter kwam in een remise stelling en dat werd het ook, dus met 2.5-0.5 was de winst binnen. Minpunt is wel dat Peter zijn eerste overwinning voor ENPS nog moet binnenhalen....Mark wikkelde niet helemaal goed af en eindigde met toren plus pion tegen toren met allebei 2 minuten tijd. De verdedigende koning stond goed, dus remise, maar Mark probeerde het en zijn tegenstander verdedigde in tijdnood niet goed en dus verloor die. Mark heeft tot nu toe extern de volle score van 5 uit 5, chapeau!

ENPS in de halve finale, samen met Caissa, het Probleem en de Raadsheer. Wie weet wat het beste cup-resultaat van ENPS in de historie is?

Pieter