roterende banner

donderdag 28 februari 2008

Schrikkelschaak

De ENPSers spelen met wisselend succes het PK. In groep D doen Albert en Rahmat het goed, en in groep B is Erik geweldig op dreef, hopelijk houdt hij zijn vorm komend weekeinde vast. De scores tot dusver, na vier ronden:

B
2 Rijkom, Erik van 3.5
24 Slengard, Tony 1

C
19 Rekelhof, Martin 2
33 Hendriks, Theo 0.5

D
3 Roo, Albert de 3
4 Rahmati, Rahmat 3
7 Graaff, Dirk de 2.5
18 Jong, Cornelis de 1

E
13 Williams, Gino 1.5

Morgen verwacht ik ondanks het PK een grote opkomst, want het is niet vaak dat we op de schrikkeldag 29 februari mogen schaken. De eerstvolgende gelegenheid krijgen we pas over 28 jaar, dan is namelijk de eerstvolgende schrikkelvrijdag. Zoiets mag je dus niet missen! Meer bijzonderheden over deze dag kun je lezen op:
http://en.wikipedia.org/wiki/February_29
Nu ik toch bezig ben; ik kwam er achter dat vroeger 30 februari ook heeft bestaan! Lees maar op:
http://en.wikipedia.org/wiki/February_30
En zelfs 31 februari komt voor in de encyclopedie, maar dat heeft meer een betekenis zoals "Sint-Juttemis":
http://en.wikipedia.org/wiki/February_31
Dus als je bijvoorbeeld aan Jan de Vries vraagt "Ga je ooit nog eens stoppen met dat gepoker, Jan?" zou hij best kunnen antwoorden "ja hoor, op 31 februari".
Niek

woensdag 27 februari 2008

Volgende kraker van E1 op maandag 3 maart

We zijn nog maar net bekomen van het super spannende duel tegen De Raadsheer staat de volgende crusiale wedstrijd voor het eerste alweer op het programma. Maandag 3 maart spelen we uit tegen Tal/DCG. Met nog twee zware wedstrijden in het verschiet tegen Euwe 2 en VAS is dit misschien wel de laatste serieuze kans op punten. We moeten van de laatste vier plaatsen weg zien te blijven, want tot mijn schrik las ik op de SGA website: "De strijd om de maar liefst vier degradatieplekken te ontlopen (en dat blijft ook zo als er niemand uit de KNSB degradeert!) is dan ook ongemeen spannend."  (Ik vraag me wel af wie dan het 8ste team wordt als niemand degradeerd uit de KNSB en toch 4 teams degraderen). E1 kan dus wel support gebruiken en mocht je in de buurt kom ze aanmoedigen.
 
Forza ENPS
Kees
 

maandag 25 februari 2008

Interne competitie ronde 7

Euwe spelers Dick van Dam en Hanke Winius wonnen met zwart, de rest won met wit. Mark Hecker vocht zich terug naar de top door Bas te verslaan. Hij zal waarschijnlijk de eerstvolgende prooi van de oude Mastenbroek zijn. Chiel Remer liet zien dat hij iemand is om rekening mee te houden door Theo Bakker te verslaan. Verder verraste ons een oude bekende van elke Amsterdamse schaakclub: Rob de Klerk. Hij speelde weer eens mee. Bijzondere kerel die de Klerk, ik ken hem al twintig jaar. Toen ik nog in Landsmeer speelde kwam ie ook een paar keer per jaar langs. Het is een tactiek om veel te schaken zonder contributie te betalen. Overal wordt je immers drie of vier ronden gedoogd, pas daarna wordt er eens over een eventueel lidmaatschap gesproken. Maar niet bij de Klerk, want die is dan allang alweer bij een andere SGA-club aan het schaken!
Lees hier de uitslagen en stand.
Niek

zaterdag 23 februari 2008

Klaas weer aan kop

De opkomst was gelukkig nog heel redelijk, ondanks het PK. Er waren zes partijen. Klaas Mastenbroek won van koploper Jan Velde en nam zodoende van hem de koppositie over. De oude flikt 't 'm weer! Onze laptop bleek toch niet stuk te zijn, we hadden vorige week toevallig een aantal kapotte floppies, de drive was dus niet stuk. Maar toch ga ik graag over naar de nieuwe laptop, want ik kan helemaal niks meer met floppen, een USB-stick is veel handiger. Maandag volgt de stand en de overige uitslagen, Bas heeft op zijn werk nog wel ergens een drive om de flop te lezen, waarna hij de bestanden naar mij mailt.

Ik won van de man op de foto, die overigens wel van een aantal jaartjes geleden is. Vraag van de week: wie herkent deze sexy rockster? Hij heeft een website met nog meer van dat soort foto's! Hier vind je zijn muziek.

Niek

vrijdag 22 februari 2008

Persoonlijk Kampioenschap

We zullen het vanavond waarschijnlijk rustig hebben, er is geen externe wedstrijd en het PK, Persoonlijk kampioenschap SGA, is van start gegaan. Onder de deelnemers bevinden zich enkele van de fanatiekste ENPSers:

Groep B:
Tony Slengard,
Erik van Rijkom,

Groep C:
Theo Hendriks,
Martin Rekelhof,

Groep D:
Albert de Roo,
Rahmat Rahmati,
Cornelis Jong,
Dirk de Graaff,

Groep E:
Gino Williams.

Meer informatie vind je op de website van de sga. Kees is skieen dus die komt ook niet op de clubavond. Ik ga wel, Klaas ook, enkele Euwe spelers zouden komen (zie een paar berichten terug) dus er is geen reden verstek te laten gaan. Tot vanavond!

Niek

dinsdag 19 februari 2008

Dat is aardig, z'n uitnodiging

Alle ENPS-ers zijn van harte uitgenodigd voor een schaaktoernooi in NEMO op het Wetenschapsfestival!
 
Iedereen die graag mee wil doen kan zich inschrijven via de website: www.wetenschapsfestival.nl
 
Deelname en toegang tot de finale in de NEMO is gratis, en er kunnen mooie prijzen worden gewonnen.
 
Forza ENPS

maandag 18 februari 2008

ENPS 2 ijzersterk

Het arme Caissa droop af, afgelopen vrijdag.
De nederlaag viel veel hoger uit dan het zich aanvankelijk liet aanzien. Men had geen belangstelling voor het uitslagenformulier, zette geen handtekening, en had zelfs geen trek meer in een biertje, althans niet in de sporthal.

ENPS 2: Voor de tweede keer achter elkaar 5-0 aan de bovenste 5 borden, voor de derde keer een winnende invaller (Marco) aan bord 8, voor de vijfde keer komt Duck niet in gevaar (tegenstander Wim Suyderhoud ontsnapt dankzij eeuwig schaak).
Alleen Jan verloor. Hij koos na een furieuze opening van Coen de aanval als beste verdediging en bereikte een gewonnen stelling, maar uiteindelijk vergat hij dat Coens aanval daarmee nog niet afgeslagen was. Wordt het niet eens tijd dat het schaakspel Jan wat gunstiger gezind is?

Regis en Kees weten inmiddels hun wedstrijden weer te winnen (dat wilde de eerste rondes nog niet zo lukken), en als Klaas en Ronald al puntenmachines zijn, wat is Niek dan in dit team? Hij wint alles!
Het moet om wanhopig van te worden zijn voor onze tegenstanders.

Sanne was helaas ziek, maar is er de volgende keer gewoon weer bij. Dat wordt de topper tegen Het Probleem 2, dat deze week de eerste plaats hoopt terug te veroveren.
Ze kunnen hun borst alvast natmaken!

Bas

zaterdag 16 februari 2008

Interne competitie ronde 6

De laptop van ENPS is niet zo oud als Klaas Mastenbroek, maar veel scheelt het niet. Tot nu toe maakte dat niet veel uit, hij deed het -net als Klaas overigens- uitstekend. Maar vrijdagavond trad het eerste gebrek op: de floppydrive doet het niet meer. Lastig voor de communicatie naar buiten toe, we hebben de uitslagen en stand voor deze keer dus even overgeschreven. Kees zei er werk van te maken, maar het kan geen kwaad als alle ENPS-ers collectief hem daarbij helpen. Vraag bij vrienden, buren en familie na of er nog ergens een bruikbare laptop werkloos stof ligt te verzamelen, we zullen 'm graag overnemen.
De uitslagen:
Eric v Rijkom  - Martin Rekelhof 1-0
Theo Bakker - Mark Hecker 0-1
Dirk de Graaff - Sander Schoond. 0-1
Tony Slengaard - Theo Hendriks 0-1
Chiel Remer - Rahmat Rahmati ½-½
Gino Williams - Leo v Benten 0-1

de stand aan kop is:

1. Klaas Mastenbroek
2. Jan Velde
3. Eric van Rijkom
4. Bas Jonkers
5. Mark Hecker

Er was ook een externe wedstrijd. ENPS 2 won van Caissa 5, en het werd een echt slugfest, de eindstand was 6½-1½. Joepie!

Niek

woensdag 13 februari 2008

Euwe spelers versterken interne van ENPS

Tijdens de nieuwjaarsimultaan die werd gegeven door twee spelers van Euwe is het idee ontstaan om net als met onze vorige zusterclub Caissa onze interne competitie open te stellen voor leden van Max Euwe. (en vice versa) Dit geeft de gelegenheid een extra trainingsavond in te lassen en zal de interne competitie leuker maken, zeker op de avonden dat er wat minder spelers zijn. Waarschijnlijk komen deze week al de eerste leden van Euwe een avondje meespelen.
 
Forza ENPS
Kees

dinsdag 12 februari 2008

Interne competitie ronde 5

Zojuist van Dirk ontvangen: de uitslagen van vrijdag 8 februari. Tevens de nieuwe stand na speelronde vijf, zie
http://karsch.nl/niek/enps/stand2008-1/HEKS5.HTM

Niek

PS: vrijdag aanstaande, dat is 15 februari, staat er alweer een externe wedstrijd op de agenda. ENPS 2 speelt thuis tegen Caissa 5. In Caissa 5 spelen de vrienden-van-ENPS Huib Vriens en Coen Venema. Dat wordt weer een gezellige avond!

zondag 10 februari 2008

Interne competitie ronde 4 en een beetje 5

Door omstandigheden is de interne-competitie een beetje achtergebleven in de verslaggeving op deze plaats, maar hier dan alsnog de uitslagen en stand van de vierde ronde. Voor de duidelijkheid: dat was vorige week vrijdag.

Deze week is de vijfde ronde gespeeld, ik verwacht het bestand met de uitslagen snel van Dirk te krijgen. Ik hoorde wel dat er 4 partijen waren, dat is voor de verandering niet weinig te noemen, omdat er twee externe wedstrijden werden gespeeld. En ik ken de belangrijkste uitslag: Klaas Mastenbroek won van Theo Bakker.

PS: er is een update doorgevoerd in het artikel "Zoek de ENPS-er", dat je kunt vinden als je naar beneden scrollt.

Niek

zaterdag 9 februari 2008

ENPS 1 wint en blijft in de race

Adreneline door mijn vaten,
alles rustig, ik hoor niemand praten,
met stille kracht en stijl,
gaat de Raadsheer voor de bijl.
 
Hoera we winnen en Jan Velde speelt de Parel van 2008
 
S. Geuljans - Jan Velde
1.e4 c5 2.Nf3 d6 3.d4 cxd4 4.Nxd4 Nf6 5.Nc3 Nc6 6.Bc4 e6 7.Be3 Be7 8.Qe2 a6 9.0–0–0 Qc7 10.Rhg1 0–0 11.Bb3 b5 12.g4 b4 13.Nd5 13. ... Nxd5 14.exd5 Nxd4 15.Rxd4 a5 16.dxe6 fxe6 17.g5 a4 18.Bc4 b3 19.a3 bxc2 20.Rh4 g6 21.Bd4 d5 22.Bd3 Bd6 23.Bc3 23. ... Bf4+ 24.Kxc2 d4 25.Bxg6 hxg6 26.Qe4 dxc3 27.Qxa8 cxb2+ 28.Kb1 Qc1+ 
en mat in vier
 
Gefeliciteerd mannen!
Forza ENPS!
Kees
 
PS hoe is het met E4 afgelopen?



vrijdag 8 februari 2008

ENPS IV

Het is vanavond een bijzondere avond, bij mijn weten speelde niet eerder twee teams van ENPS op dezelfde avond een externe wedstrijd. E1 wordt hieronder in het stukje al genoemd, E4 is het andere team en speelt uit tegen Zukertort in Amstelveen. Team captain Rimme kan nog niet over invaller Chiel beschikken wat hem goed uitgekomen zou zijn (Chiel moet zich eigenlijk zo snel mogelijk aanmelden bij Mark Fijnheer, zodat hij binnenkort mag invallen in de externe teams van ENPS). Als het een beetje voor de wind gaat hebben we vanaond misschien wel een dubbele overwinning te vieren.
 
Forza ENPS!

maandag 4 februari 2008

Support E1

Vrijdag 8 februari speelt ENPS 1 de sleutelwedstrijd van het seizoen tegen Raadsheer 1, de winnaar maakt kans om zich te handhaven in de promotie  klasse, voor de verliezer zal het bijna onmogelijk worden om degradatie te ontlopen. Voor deze spannende wedstrijd vraag ik alle leden en geinteresseerden ENPS1 te komen aanmoedigen (eventueel onder het genot van een potje schaak)!
 
Overigens was ik zeer verheugd dat de opkomst afgelopen week weer op het minimum niveau lag met een paar hele mooie partijen.
 
Forza ENPS!
Kees

vrijdag 1 februari 2008

Zoek de ENPS-er



Foto overgenomen van www.chessvista.com

notitie van 10 feb 2008:
Op verzoek van de fotograaf heb ik bovenstaande foto weggehaald. Ik was het om verschillende redenen niet met het verzoek eens maar na ruggespraak met Ronald en Kees leek me weghalen toch het beste. Ik nodig jullie graag uit hieronder je mening te geven.
Voor de duidelijkheid: het ging om deze foto.
(zou linken wel mogen?)