roterende banner

zaterdag 23 december 2006

Erik kampioenskandidaat

Erik van Rijkom speelde een bloedstollende partij tegen Bert Wijchgel die in remise eindigde. Hiermee is Erik eerste geworden, en mag hij komdende zomer in een "best of three" match strijden om de kampioenstitel. Tony Slengard is tweede geworden. Volgende week, 29 december gaan we vluggeren, en de week daarna, 5 jan, starten we allemaal weer met 0 punten in de eerste ronde van de tweede interne competitiehelft.

Nieuwe ronde, nieuwe kansen. Wie gaat de tegenstander van Eric worden? Steve, Bert en Mark lijken me de favorieten ... of wordt het een outsider ... Bas, Tony, of nog iemand anders? We gaan het allemaal meemaken, ik kijk er naar uit!

Uitslagen en eindstand

Niek Verweij

woensdag 20 december 2006

Nog meer breaking news

Voor alle nieuwsgierigen die tevergeefs de SGA-site raadplegen:

ENPS 4 heeft zijn eerste overwinning binnen!
Es'80 3 werd afgelopen vrijdag eenvoudig verslagen: 6-2.
Er waren overwinningen van Albert, Victor, Cornelis, Dirk, Sander en
Rimme. Theo en Marc verloren.

Bas

maandag 18 december 2006

Feestdagen

Bericht van wedstrijdleider Martin:

A.s. vrijdag de 22 december wordt de laatste competitie ronde gehouden. Vrijdag 29 december is de 1e ronde van het snelschaakkampioenschap.

Breaking news

Eric van Rijkom bovenaan ranglijst en Bas Jonkers verslaat Steve Michel!
Check gauw de overige uitslagen en stand van ronde 14

donderdag 7 december 2006

ENPS 1 alleen koploper na overwinning bij Raadsheer

Gerie is onze beste vriend!

ENPS 1 trad afgelopen woensdag aan tegen Raadsheer 2, in de wetenschap dat concurrent VAS 4 had gelijkgespeeld tegen Pion 1. Bij winst zouden we alleen bovenaan staan!

Raadsheer heet al jarenlang een 'bevriende club'. Leden van Raadsheer speelden bij ons (Gerie, Frans Altena, Andre de Roo) en bleven gezellig een biertje drinken, en leden van ons ook bij Raadsheer (Tony), en ... nou ja. Maar helaas, de nevenleden kwamen minder vaak of helemaal niet meer. Daardoor verbleekt de vriendschap wel een beetje.
Gerie bewees echter dat het toch nog niet helemaal over is (sorry, Gerie!).

Nog een overeenkomst tussen Raadsheer en ENPS: Beide zijn naar een nieuwe ruimte verhuisd, voor beide lijkt dit een vooruitgang. Raadsheer speelt nu aan de Kattenburgerstraat, heeft een gezellige bar met acceptabele prijzen en apres-schaakfaciliteiten (m.n. borrelen).

De wedstrijd zou een walk-over worden. Wij kwamen met een machtsvertoon van +200 elo per bord aanzetten en werden weggehoond om de keuze Gary's invalbeurt aan deze wedstrijd te verspillen. Maar zo'n slechte keuze was dat ook weer niet!
Gary won zelf soepeltjes aan het eerste bord, en had vervolgens alle tijd om de situatie aan de overige borden lang als 'close' te beoordelen. Duidelijk slechte stellingen waren er wel (Bert, Peter Kersten), maar de plusjes (Peter Nitschke, Steve, Mark, Bas) waren veel minder groot.
Wie niet veel tijd had, was Regis. Hij kreeg nog wel verlaat een vervangende tegenstander omdat iemand niet kwam opdagen, maar daarna moet hij ergens ingedommeld zijn, en hij nam dan maar genoegen met remise in een stelling zonder concreet voordeel.
Peter Kersten, de tweede invaller, stond tot mijn ontzetting al snel twee pionnen achter, kreeg nog wat tegenkansen, maar dolf toch het onderspit.

Bas slaagde er lange tijd niet in een gunstige siciliaan in voordeel om te zetten, maar opeens won hij een pion, en nog een, en nog een. Het plan: "Promoveren!" dwong de tegenstander vervolgens tot opgave.
Bert speelde tegen Gerie en zat gigantisch te klooien aan het begin. Hij kwam achter, een dame en een pion tegen een toren en een paard. Opjagen van de dame leverde niets op en Gerie stond huizenhoog gewonnen. Maar Bert geeft nooit op. Stukken werden geruild, Gerie kwam in tijdnood, en verspeelde zijn dame toch nog door een röntgen-schaak. De arme Gerie protesteerde nog tegen de felicitaties die Bert volgens hem niet verdiende.
Mark heeft kennelijk de volgende les geleerd: "Tegen zwakkere tegenstanders leveren toreneindspelen een grote kans op succes." Dit bleek weer eens. Tijd om een zucht van verlichting te slaken!

Peter Nitschke en Steve belandden in de tijdnoodfase. Ik heb bij verschillende gelegenheden gezien dat ze daar vaak wel raad mee weten, maar nu lukte het niet.
Steve stond lange tijd een pion voor. De afwikkeling naar eindspel LPP -LLP leverde echter veel hoofdbrekens op, teveel. Met minder dan 1 minuut op de klok nam hij toch maar genoegen met remise. Met een kwartier extra om de partij uit te vluggeren had hij het waarschijnlijk wel gered.
Peter Nitschke ging door zijn vlag, na een voordelig dame-eindspel in wederzijdse tijdnood te hebben weggegeven. Na afloop gaf Gary een nuttig college. De vijandelijke koning stond het meest onveilig, dus je had steeds kansen met wat schaakjes de positie van de dame te verbeteren, enz. Beslissend was eigenlijk dat Peter de kans miste de verste vrijpion middels zo'n schaakje te veroveren.

Gerie had nog even de pest in toen hij zich realiseerde dat zijn nederlaag het beslissende punt betekende. Hij beloofde binnenkort eens bij ons langs te komen.
Die interne potjes mag hij wel winnen, he jongens?

Raadsheer 2       1725 ENPS/Quibus 1    1915 3-5
Harmen v/d Ploeg 1752 Gary Kenworthy 2299 0-1
Andre de Roo 1852 Peter Nitschke 1961 1-0
Lex van der Wal 1767 Steve Michel 1941 ½-½
Gerie Opgenhaffen 1786 Bert Wijchgel 1934 0-1
Peter Voets 1665 Regis Huc 1875 ½-½
Dick Beijne 1664 Bas Jonkers 1789 0-1
Dirk de Jonghe 1592 Peter Kersten 1733 1-0
Anjo Vlug Mark Hecker 1791 0-1
Bas

maandag 4 december 2006

De stand en de ENES

Gelukkig, Martin had nog een reserve lijst op voorraad. Die zie je hier. Het is spannend in de top, Mark Hecker (620) en Eric van Rijkom (599) schelen maar 21 Keizer-punten, dat is volgens mij helemaal niks. Bovendien hebben ze elkaar nog niet ontmoet. Dat wordt wat komende weken!

Afgelopen vrijdag had Raf weer een stapel prachtige ENES-brieven bij zich, de digitale versie staat op http://michiel.homelinux.net/niek/enps/ENES/ENES2006-06.doc.

zondag 3 december 2006

ENPS 3 - Pion 2 gelijk

Extern
ENPS 3 heeft weer averij opgelopen. We speelden tegen het redelijk sterke (maar op Elo toch zwakkere) Pion 2 gelijk, en zijn daarmee al in de derde ronde vrij kansloos voor de titel. Wachter 1 moet wel heel erg gekke dingen gaan doen om de rest nog en kans te geven. Vooropig doen ze dat niet, donderdag versloegen ze Probleem 3 met maarliefst 6½-1½.

Ik heb weer eens slecht op de andere partijen gelet, maar mijn buurmannen Erik en Marco hield ik wel een beetje in de gaten. Erik won sneller dan het licht en Marco, die op het eerste bord mocht omdat Ronald in Egypte vakantie viert, leek ook snel te winnen. Hij overspeelde Kist, en stond tot op het allerlaast gewonnen. Alleen had hij steeds tijd minder... het was nagelbijtend spannend... hij mocht blij zijn dat toen zijn vlag viel de tegenstander net op tijd alleen nog een kale koning over had, anders had ie zelfs nog verloren!


Ik zelf stond ook snel beter, maarja, ik ben mezelf niet of al die jaren nooit geweest zal ik maar zeggen. Eén misrekening in een combinatie die de vis op het droge zou moeten trekken en het was weer voorbij.

Toen ik klaar was was de score 2-4. Tony Slengard en Klaas Mastenbroek (86) waren nog bezig. Tony stond zo gewonnen dat ie dat dan ook meteen deed en Klaas schoof een eindspel met een pion meer met vaste hand uit. Lekker om te zien! 4-4, tja niet slecht, maar ik ben niet tevreden.

Intern
Geen stand deze keer, ik heb helaas een onleesbare flop meegekregen. Martin, heb je nog een backupschijfje gemaakt?

Extern ENPS 1
Woensdag aanstaande (6 dec) speelt het eerste tegen De Raadsheer 2. Zet ‘m op jongens, vasthouden die fraaie koppositie!

Niek